Knedlíky pro sklerotiky

yanull Kuchařka: yanull

Přílohy 15 názorů

Suroviny

Varianta slaná
1 kg okrájených syrových brambor
300- 400 g dětské krupice
1 lžíce másla nebo sádla
sůl
drcený kmín
1 lžíce podravky
2 vejce
Varianta sladká -(vynecháme podravku a kmín,)
1 kg brambor
300-400 g krupice
1 pl másla
sůl
2 vejce
1 vanilkový puding v prášku
1 vanilkový cukr
(Do tohoto těsta balíme jakékoliv ovoce a nebo z něj děláme šišky s mákem.)
jahody
mák
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě se solí a lžící sádla nebo másla do měkka.

  2. Pak slijeme vodu a brambory rozšťoucháme, jako bychom dělali bramborovou kaši, ale bez mléka.

  3. Do prochladlých brambor zapracujeme vejce, jedno po druhém a nakonec přisypáváme krupici a lžíci podravky kvůli chuti.

  4. Pak tvoříme knedlíky buď kulaté a nebo si nasypeme na vál ještě trochu krupice a uděláme si válečky, vše uvaříme v osolené vodě.

    Množství krupice záleží na druhu brambor, jaký máte varný typ. Pokud nepoužijete A, což je salátová odrůda, tak nejlépe je C - moučnaté, ale může být i B. Jen pokud byste dělali knedlíky z nových brambor, musíte tam přidat lžíci solamylu nebo maizeny.

    Možná že vám bude trochu divné, že to těsto je řidší než bývá zvykem, tak toho si nevšímejte. Protože ta krupice se navaří a knedlíky jsou pak pěkně nadýchané.

Poznámka

Tento název jsem vymyslela sama pro sebe, když jsem si jednou zapomněla dát vařit brambory, abych udělala knedlíky klasické, ale nyní dělám tyto častěji, protože nám mnohem více chutnají.

Určitě jste si všimli, že tyto knedlíky jsou spíše šišaté než kulaté, tak se vám přiznám bez mučení, že se mi nechtěla dělat ručně ta bramborová kaše, proto jsem ty brambory dala do hnětače a ony se mi hodně našlehaly a jelikož jsem tam nechtěla přisypávat krupici nad potřebné množství, těsto bylo hodně měkké a hůře se mi kulatily, ale na chuti to neubralo a nikdo nejsme dokonalý, že? :-) Tak ať vám se vše povede.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Knedlíky pro sklerotiky

  • florida florida(neregistrovaná)

    Drobek:tak by mne zajimalo jak se povedli?:-O

    Odpovědět

  • florida florida(neregistrovaná)

    Drobek:tak by mne zajimalo jak se povedli?:-O

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Ahoj Peti, jsem ráda, že se Ti knedlíky povedly, já s nimi jsem také spokojená, jen musí být na to těsto ty správné brambory. :-p:-K

    Odpovědět

  • marunda marunda

    ahoj Jani, tak jsem dnes vyzkoušela Tvé knedlíky, ale na sladko. Z těsta jsem uválela asi 35 knedlíků a jsou fakt moc dobré. Těsto jsem musela hňoucat rukama, aby se to vše krásně propracovalo, ale ovoce se krásně balilo. Dělala jsem jahody a jablka. Posílám foto. Díky určitě budu zkoušet dál.:yes:

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Vyzkoušeno jsou jemnější.:yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    To sedí.+bodík

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes:paráda..:-K

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Tedy yanull:-Kvypadají parádně a jak se říká..2 mouchy jendou ranou:yes:ukládám a 8.bodík posílám:-K

    Odpovědět

  • Hell. Hell.

    Už leta ovoce do knedlíků nebalím, bylo nás doma hodně, samí jedlíci a navíc všichni na sladké... no a abych si ušetřila čas, tak jsem vždycky vyráběla knedlíky menší až malé a ty pak polévala ovocnou omáčkou s ovocem. Méně pracná varianta klasických ovocných knedlíků, navíc to hezky vypadá :-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    :-p Jó bramborové knedlíky, to my rádi. A že je tu není jednoduché uvařit, protože jsme zhýčkaní knedlíky v prášku a musíme si je nechat posílat z Chicaga. Třeba to takhle půjde snáz. Každopádně Jani děkuju, určitě vyzkoušíme, uděláme. Zdravím na Vysočinu.:-K

    Odpovědět

  • marunda marunda

    ok, moc díky za odpověď a radu. :-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Petro, balí se dobře, já já jsem si díky své "aktivitě" zbytečně přešlehala brambory na kaši, stačí to fakt udělat ručně tím šťouchadlem a ne hnětačem :-)Lépe by se balily švestky nebo jahody, ale věřím, že i jablíčka si dobře zabalíš.;-) Jen ten puding si nejdříve promíchej s dětskou krupicí, ano?

    Odpovědět

  • marunda marunda

    lákají mě ty knedlíky, zkusila bych je na sladko, ale půjde mi to toho zabalit to ovoce? Zkusila bych asi jablka. Když píšeš, že se špatně tvarují. Ale bodík posílám a vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Jani, díky, když vyzkoušíš, budu ráda, věřím, že budeš spokojená ;-):-K

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Nááhodou, :-D, vypadají skvěle!! Jani a asi mám dobrý tip na zítřejší oběd.;-) To jsou fakt knedle 1-2-3:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborové knedliky pro sklerotiky jaky typ brambor na knedliky bramborové knedlíky z bramborové kaše brambory na bramb.knedlik varny typ bramborový knedlík pro sklerotiky varný typ brambor na knedliky knedlíky v hnětači recepty bramborový knedlík pro sklerotiky z jakych brambor bramborove knedle brambory varný typ a nové odrůdy odrůda brambor na knedlíky jaký typ brambor na kaši typ brambor na knedlíky jaký typ brambor na bramborové knedlíky typy knedlíků jaký typ brambor je na knedlíky jaky tip brambor na knedlik bavorsky knedlik na sladko jak udělat knedlíky v hnětači jaký druh brambor na knedlíky

Zapomněl/a jsem heslo