Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí rohlíky jsou bezkonkurenční. Dokonale křupavá kůrka ukrývá lahodně jemný a nadýchaný vnitřek pečiva, který se jen rozplývá na jazyku. K takovým rohlíkům stačí přidat jen máslo, hrnek mléka a je hotovo.

Jestliže vybíráte z receptů na rohlíky, nejspíše vás překvapí nejen rozdílné poměry surovin nebo lehce odlišné postupy přípravy, ale především více možností k jejich potírání. Čím vším můžete rohlíky bez obav potírat, to vám nyní prozradíme.

Čím potírat domácí rohlíky

Doma pečené rohlíky si můžete připravit zcela podle vašich představ - s posypem či bez, s náplní nebo bez ní. Vždy je však potřeba rohlíky pečlivě potřít nebo postříkat:

  1. Klasikou je voda - ať už čistá, nebo slaná. Tou můžete rohlíky potřít nebo ještě lépe postříkat rozprašovačem. Díky tomu budou mít skvěle křupavý povrch.
  2. Stejně tak můžete rohlíky potřít rozšlehaným vejcem - celým nebo jen žloutkem. Vejce můžete bez obav naředit trochou vody. Rohlíky budou krásně lesklé.
  3. Potíráním rohlíků před pečením trochou mléka nebo smetany docílíte jemně hnědé barvy a měkkého povrchu, což se hodí hlavně na žmolenkové rohlíky.
  4. Použít můžete také med rozmíchaný v trošce vody nebo mléka, který rohlíkům dodá sladký nádech, nádherně tmavou barvu a lesk. Jen pozor, abyste takto vylepšené rohlíky zbytečně nespálili - raději je v průběhu pečení hlídejte.

Tip: Všechny možnosti potírání můžete doplnit posypem. Na rohlících se vyjímá hrubozrnná sůl, kmín, bílý i modrý mák, chutná jsou na nich i sezamová semínka. Ve sladké variantě se pak rohlíky posypávají drobenkou, která vytvoří křupavou krustu.

Ať už se rozhodnete rohlíky potřít jakoukoliv ingrediencí, je důležité potírat je před vložením do trouby a poté troubu zbytečně neotevírat. Upečte si s námi domácí rohlíky jako z pekárny podle videa, které vás postupem provede krok za krokem:

Komentáře

Další tipy a triky