Druhá postní neděle: Připravte si s námi pražmo nebo některou z obilných kaší
Sváteční dny Velikonoc a období před nimi provází řada často již zapomenutých rituálů, zvyků a obyčejů. Vznikly sloučením a provázáním křesťanských a pohanských zvyků a tradic. Druhá postní neděle se nazývala Pražná nebo Sazometná.
Co je pražmo
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pražmo
Postup nás může inspirovat i dnes:
- Obilky namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Obilky namáčíme neloupané, tedy s klíčkem uvnitř.
- Pak je každý den propláchneme a na teple necháme ve vlhku vyklíčit.
- Naklíčené obilí zvolna restujeme na pánvi na trošce tuku.
- Pražením získá obilí příjemnou chuť.
- Ochutíme solí, pepřem, jarními bylinkami.
- Dětem můžeme pražmo ochutit jako kaši cukrem, medem, skořicí a doplnit sušeným, kompotovaným nebo čerstvým ovocem.
- Dnes se podobné pokrmy vaří pro jarní očistu organismu.
Proč je neděle „sazometná“
Název souvisí s jarním úklidem, očistou obydlí, vymetáním komínů a kamen, které bylo (a zůstává) životně důležité tam, kde se v kamnech topí. Zvláště v chalupách s doškovou nebo šindelovou střechou. Kominické řemeslo bývalo velmi ceněné a vážené.
Jaké další postní pokrmy mohou nahradit pražmo
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 7 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Suchá jíška se hodí k zahuštění a neobsahuje tuk. Pro snížení spotřeby tuků to může být dobrá volba. Poradíme, jak na to
Víte, jaké zvyky naši předci dodržovali během velikonočních svátků? Tyto pokrmy se tradičně připravovaly
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře