Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Druhá postní neděle: Připravte si s námi pražmo nebo některou z obilných kaší
Zdroj: Pixabay-Emagneto

Sváteční dny Velikonoc a období před nimi provází řada často již zapomenutých rituálů, zvyků a obyčejů. Vznikly sloučením a provázáním křesťanských a pohanských zvyků a tradic. Druhá postní neděle se nazývala Pražná nebo Sazometná.

Co je pražmo

Lidové pojmenování „pražná neděle“ bylo odvozeno od pokrmu pražmo, což je upražené naklíčené obilí. Obilí pražili to, které měli, ať už to byla pšenice, žito, oves nebo ječmen. Tam, kde se pěstovala pohanka, klíčili a pražili pohanku.

Jak připravit pražmo

Postup nás může inspirovat i dnes:

  • Obilky namočíme a necháme do druhého dne nabobtnat. Obilky namáčíme neloupané, tedy s klíčkem uvnitř.
  • Pak je každý den propláchneme a na teple necháme ve vlhku vyklíčit.
  • Naklíčené obilí zvolna restujeme na pánvi na trošce tuku.
  • Pražením získá obilí příjemnou chuť.
  • Ochutíme solí, pepřem, jarními bylinkami.
  • Dětem můžeme pražmo ochutit jako kaši cukrem, medem, skořicí a doplnit sušeným, kompotovaným nebo čerstvým ovocem.
  • Dnes se podobné pokrmy vaří pro jarní očistu organismu.

Proč je neděle „sazometná“

Název souvisí s jarním úklidem, očistou obydlí, vymetáním komínů a kamen, které bylo (a zůstává) životně důležité tam, kde se v kamnech topí. Zvláště v chalupách s doškovou nebo šindelovou střechou. Kominické řemeslo bývalo velmi ceněné a vážené.

Jaké další postní pokrmy mohou nahradit pražmo

Místo pražení obilí si můžeme uvařit jednoduchou omáčku, zapraženou polévku, připravit suchou jíšku do zásoby nebo polévku zahuštěnou klasickou jíškou jako v našem video-receptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie