Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Po bujných masopustních oslavách se zabijačkami, typickými zabijačkovými pokrmy a smaženými moučníky nastala doba postní. Ta trvá 6 týdnů. V té době se nekonaly žádné tancovačky a svatby, také bylo zakázáno jíst maso. První postní neděle se nazývala Pučálná, Liščí nebo Černá.
Co je pučálka
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pučálku
Hrách namočíme ve vodě, každý den proplachujeme a po třech dnech v teple by se měly objevit klíčky. Samozřejmě použijeme pouze hrách, který není půlený.
- Podle našich předků se naklíčený hrách opekl na pánvi a podával nasladko s medem, cukrem, rozinkami, mandlemi (což je pro nás asi těžko představitelná verze).
- Nebo se hrách připravil se solí, trochou pepře a čerstvými bylinkami (kopřivy, popenec, cibulová nať).
- Kromě toho hospodyňky uvařený hrách prolisovaly na kaši.
- Také z kaše lžící vykrajovaly nočky a opékaly.
- Na trzích nabízely pučálku babky pučálnice.
Proč se první neděle nazývá také liščí
Název “liščí“ souvisí s hezkým zvykem obdarování dětí. Mámy napekly tajně preclíky, rozvěsily je na stromy a keře v zahradě. Legenda zněla, že je tam poztrácela liška. Děti je hledaly a pochutnávaly si na nich.
Co znamená název "neděle černá"
Ženy se v období půstu oblékaly střídmě a své půvaby zakrývaly černými šátky (odtud zřejmě název „černá“). V době půstu byly zakazovány i tělesné žádosti. Dnešní doba je tolerantní a mnohé zvyky a pokrmy dávno zanikly. Někdy je to škoda.
My si podle našeho video-receptu můžeme připravit výbornou hrachovou kaši s cibulkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Komentáře