Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přichází první postní neděle. Víte, jak připravit pučálku a liščí preclíky?
Zdroj: Toprecepty.cz

Po bujných masopustních oslavách se zabijačkami, typickými zabijačkovými pokrmy a smaženými moučníky nastala doba postní. Ta trvá 6 týdnů. V té době se nekonaly žádné tancovačky a svatby, také bylo zakázáno jíst maso. První postní neděle se nazývala Pučálná, Liščí nebo Černá.

Co je pučálka

Název „pučálná“ pochází od pokrmu pučálka, která se připravovala z napučených (naklíčených) semen hrachu. Když nebyl po ruce hrách, nahradily ho fazole nebo čočka podle toho, co se v kraji více pěstovalo. Hrachu se dařilo i v chudých půdách a byl nazývaný „masem chudých“. Byl obřadním pokrmem už od pohanských dob a před rozšířením brambor nezbytnou součástí stravy.

Jak připravit pučálku

Hrách namočíme ve vodě, každý den proplachujeme a po třech dnech v teple by se měly objevit klíčky. Samozřejmě použijeme pouze hrách, který není půlený.

  • Podle našich předků se naklíčený hrách opekl na pánvi a podával nasladko s medem, cukrem, rozinkami, mandlemi (což je pro nás asi těžko představitelná verze).
  • Nebo se hrách připravil se solí, trochou pepře a čerstvými bylinkami (kopřivy, popenec, cibulová nať).
  • Kromě toho hospodyňky uvařený hrách prolisovaly na kaši.
  • Také z kaše lžící vykrajovaly nočky a opékaly.
  • Na trzích nabízely pučálku babky pučálnice.

Proč se první neděle nazývá také liščí

Název “liščí“ souvisí s hezkým zvykem obdarování dětí. Mámy napekly tajně preclíky, rozvěsily je na stromy a keře v zahradě. Legenda zněla, že je tam poztrácela liška. Děti je hledaly a pochutnávaly si na nich.

Co znamená název "neděle černá"

Ženy se v období půstu oblékaly střídmě a své půvaby zakrývaly černými šátky (odtud zřejmě název „černá“). V době půstu byly zakazovány i tělesné žádosti. Dnešní doba je tolerantní a mnohé zvyky a pokrmy dávno zanikly. Někdy je to škoda.

My si podle našeho video-receptu můžeme připravit výbornou hrachovou kaši s cibulkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více