Aby vám hořká okurka nezkazila oběd, vyzkoušejte několik tipů k nápravě
Hořká okurka je nepříjemná komplikace, pokud si hořkosti nevšimnete včas a předložíte ji strávníkům. Konzumace je nemožná, ale lze tomu předejít. Hořkost vzniká hlavně stresem rostliny, ať už ze sucha, prudkého střídání teplot nebo u přezrálých plodů.
Zhořknutí okurek má na svědomí toxin kukurmin, stejně jako u jedovatých cuket nebo dýní. Naše babičky s hořkými okurkami uměly dělat kouzla, po kterých byly plody jedlé, protože hořkost zcela nebo z velké části ztratily.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s hořkou okurkou a jak ji poznat
Hořké mohou být salátové okurky pěstované jako polní. Také nakládačky mohou zhořknout, hlavně když přerostou. Skleníkové druhy "hadovek" jsou hořké jen výjimečně. Babičky vždycky ochutnaly okurku od špiček, kde se hořkost nejdříve projeví. Znaly několik způsobů, jak okurky zbavit hořkosti. Můžete to zkusit podle nich.
- Oloupejte slupku.
- Okrajujte hořké konce, dokud nenarazíte na nehořkou část (střed).
- Hořkost se zmírní (zmizí) po namočení plodů do studené vody na 24 hodin. To pomáhá zejména nakládačkám.
- Vodu k namočení výrazně osolte.
- Můžete zkusit přidat i trochu octa. Nechte 24 hodin v chladnu.
- Okurky poté sceďte a opláchněte. Opět ochutnejte.
- Pokud nic nepomohlo, raději okurky vyhoďte. Otrava kukurminem může být nebezpečná.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře