Kdy je cuketa jedovatá? A může být cuketa vůbec jedovatá? Známe odpověď
Ač se to zdá nepravděpodobné, i cuketou se můžeme otrávit, dokonce smrtelně. Naštěstí nás hořká chuť varuje včas.
Cuketa je lahodná typicky letní zelenina, která je velmi oblíbená a variabilní. Přesto u doma pěstovaných plodů může dojít ke vzniku toxinu kukurbitacinu, který způsobuje nebezpečnou otravu provázenou průjmy a zvracením. V extrémních případech může vést až ke smrti. Kromě cuket mohou tento jed obsahovat i okurky nebo dýně.
Článek z magazínu
Naštěstí nás hořká nebo trpká chuť od konzumace odradí, proto hořkou cuketu, okurku nebo dýni raději nekompromisně vyhodíme, než abychom si způsobili zdravotní komplikace.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak zhořknutí předejít
Jed v plodech se kumuluje tam, kde pěstitel používá semena vlastnoručně vypěstovaná stále dokola a také při nízké zálivce. Rychle vyrostlé zeleniny z koupeného osiva se nemusíme obávat. Také koupená zelenina od ověřeného zdroje by měla být bezpečná. Proto je vždy lepší sklízet a konzumovat mladé plody.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
Přidáno před 45 minutami

Pečené brambory s mrkví a libečkem
Přidáno před 2 hodinami

Rybízový závin s tvarohem
Přidáno před 3 hodinami

Černé palačinky s pomerančovou marmeládou a omáčkou
Přidáno před 5 hodinami

Sumeček africký na zelenině a žampionech
Přidáno před 5 hodinami

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno 20. 3. 2023 08:33
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.