Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Srnčí hřbet je známá forma na pečení, ale i jedna z nejcennějších částí srnčí zvěřiny. V našem článku se zaměříme na to první - formu, kterou používaly už naše babičky, a která nabízí mnoho variací na slané i sladké pečení.

Srnčí hřbet je úzká a podlouhlá forma na pečení s vlnitým profilem, který má představovat žebra zvířete, což vytváří na pečeném výrobku atraktivní vzhled. Pokud ji nemáme po babičce, můžeme ji snadno sehnat v kamenném obchodě s domácími potřebami. S oblibou se ve formě srnčího hřbetu připravují mnohé slané a sladké dobroty - buď pečené, nebo nepečené v podobě rolád a želé. 

Jak srnčí hřbet připravit před pečením

Tak jako většina forem, i srnčí hřbet potřebuje na pečení připravit, zvlášť pokud používáme starší hliníkovou formu, kde hrozí přichycení těsta. A jak na to?

  1. Formu nejdříve vymažeme máslem z vnitřní strany do všech záhybů. Nejlépe to jde prsty. 
  2. Poté ji vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. 
  3. Silikonové a moderní teflonové formy mají nepřilnavý povrch, a tak je není potřeba vymazávat ani vysypávat. 

Jaké pokrmy můžeme v srnčím hřbetu připravit

Srnčí hřbet dodá pokrmům krásný vzhled a hodí se především ke svátečním příležitostem. Také se k této formě pojí mnoho tradičních receptů. K těm nejoblíbenějším patří:

  • Sladké dobrotybiskupský chlebíček, sladké moučníky z piškotového, třeného, listového i křehkého těsta, mramorové bábovky a nepečené ovocné dezerty se želatinou. 
  • Slané dobroty: masové rolády, sekaná, vaječná tlačenka, paštika, sulc, aspiky a domácí pečivo. 
Upečte si podle našeho videonávodu vynikající biskupský chlebíček, který je plný ořechů a kandovaného ovoce. Hodí se k jakékoli sváteční příležitosti. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli