Co je srnčí hřbet? Milovníci zvěřiny si teď musí nechat zajít chuť
Srnčí hřbet je známá forma na pečení, ale i jedna z nejcennějších částí srnčí zvěřiny. V našem článku se zaměříme na to první - formu, kterou používaly už naše babičky, a která nabízí mnoho variací na slané i sladké pečení.
Srnčí hřbet je úzká a podlouhlá forma na pečení s vlnitým profilem, který má představovat žebra zvířete, což vytváří na pečeném výrobku atraktivní vzhled. Pokud ji nemáme po babičce, můžeme ji snadno sehnat v kamenném obchodě s domácími potřebami. S oblibou se ve formě srnčího hřbetu připravují mnohé slané a sladké dobroty - buď pečené, nebo nepečené v podobě rolád a želé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak srnčí hřbet připravit před pečením
Tak jako většina forem, i srnčí hřbet potřebuje na pečení připravit, zvlášť pokud používáme starší hliníkovou formu, kde hrozí přichycení těsta. A jak na to?
- Formu nejdříve vymažeme máslem z vnitřní strany do všech záhybů. Nejlépe to jde prsty.
- Poté ji vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
- Silikonové a moderní teflonové formy mají nepřilnavý povrch, a tak je není potřeba vymazávat ani vysypávat.
Jaké pokrmy můžeme v srnčím hřbetu připravit
Srnčí hřbet dodá pokrmům krásný vzhled a hodí se především ke svátečním příležitostem. Také se k této formě pojí mnoho tradičních receptů. K těm nejoblíbenějším patří:
- Sladké dobroty: biskupský chlebíček, sladké moučníky z piškotového, třeného, listového i křehkého těsta, mramorové bábovky a nepečené ovocné dezerty se želatinou.
- Slané dobroty: masové rolády, sekaná, vaječná tlačenka, paštika, sulc, aspiky a domácí pečivo.
Komentáře