Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření marmelády může některým z nás připadat jako naprostá alchymie. Marmeláda málo nebo moc sladká, ale také příliš hustá nebo řídká. Vše lze však bez problémů napravit. Jak tedy zahustit řídkou marmeládu?

Léto bez zavařování si umí představit jen málokdo. U většiny z nás totiž letní měsíce značí nekončící práci na zahradě i v kuchyni - vše, co se dá zavařit, to se zavařuje. V zimě si pak pochutnáváme na okurkách, čalamádách i marmeládách.

Co přidat do marmelády, aby zhoustla

Na následujících řádcích zjistíte, že zahustit marmeládu zvládne i naprostý začátečník. Není v tom totiž vůbec nic složitého a vybrat si můžete hned z několika možností podle toho, zda chcete marmeládu přisladit, zvýraznit nebo jen zahustit.

  1. Jestliže není vaše marmeláda příliš sladká a snese ještě nějaké to doslazení, vsaďte na želírovací cukr. Použít lze i klasický cukr, ale pozor na přeslazení.
  2. Pokud nechcete vaši marmeládu nijak přislazovat, vsaďte na ingredienci, kterou máme pořád po ruce - kyselinu citrónovou. Stejně tak poslouží citrónová šťáva.
  3. Marmeládu můžete zahustit přidáním dalšího ovoce, které však samo obsahuje dostatek pektinu, například rybíz, jablka nebo angrešt.
  4. Velmi snadnou možností je přidání agaru, který marmeládu krásně zahustí a navíc je zcela přírodní. Hojně se využívá do marmelád bez cukru.
  5. Také citrusový pektin je často používaným zahušťovadlem do džemů a marmelád, ovšem k jejímu zahuštění přispěje i delší vaření a odpaření vody.

Jakým způsobem zahušťujete nedostatečně husté marmelády vy? Napište nám své tipy do komentářů a inspirujte se s ostatními navzájem. A pokud hledáte inspiraci k vaření marmelády, zkuste rybízovou marmeládu podle následujícího videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky