Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Po každé sváteční husí pečínce zůstane v pekáči spousta sádla, které je v kuchyni doslova pokladem. Nese totiž vůni a chuť z husího masa, a proto je velká škoda jej vyhodit. Poradíme, co z něj připravit a jak ho využít beze zbytku.

Husí sádlo je oproti klasickému vepřovému sádlu jemnější a aromatičtější. Někdy je nazýváno "olivový olej mezi živočišnými tuky". Abychom z pečení husy získali čisté sádlo, je třeba veškerou tekutinu z pekáče nejdříve slít do průhledné nádoby a nechat vychladnout (ideálně v lednici). Tuhou a bílou vrstvu tvoří sádlo, které odebereme a zbylý hnědý husí výpek využijeme třeba na omáčku. 

Co s husím sádlem 

Husí sádlo má poměrně dlouhou trvanlivost. V lednici v uzavíratelné nádobě nám vydrží i půl roku. Ztuhlé husí sádlo z lednice si můžete vychutnat i jen tak samotné na chleba. Stačí jej osolit a posypat nakrájenou čerstvou cibulí. A v jakých pokrmech můžeme husí sádlo dále využít? 

  1. Pečené brambory, maso a zelenina: Husí sádlo se nepřipaluje, proto se skvěle hodí k pečení masa, brambor, hranolek i zeleniny. Dodá lahodnou chuť, křupavost a zlatavou barvu. 
  2. Na potření: Husím sádlem běžně potíráme tradiční lokše, ale můžeme jím omastit i knedlíky nebo pečené brambory. Mimo jiné lze husím sádlem vymazat plech či pekáč. 
  3. Paštiky a pomazánky: Husí sádlo je vynikající do masových pomazánek a domácích paštik, kde se mimo jiné využívá vrstva tuku k prodloužení trvanlivosti. 
  4. Polévky a omáčky: Pro výraznější chuť jakékoliv omáčky a polévky se husí sádlo výborně hodí místo másla na začátku vaření. Oblíbená je třeba chlebová polévka s cibulí a česnekem
  5. Konfitování masa: Konfitování je pomalé pečení masa ponořeného v tuku - husím sádle. Je to opravdová delikatesa, protože maso zůstane neuvěřitelně šťavnaté a jemné. Oblíbená jsou konfitovaná kachní či husí stehna

Tip: Kromě kuchyně můžeme husí sádlo využít při léčbě kašle, jako to dělávaly babičky. Namaže se hrudník sádlem, překryje sáčkem a zabalí do velkého ručníku. 

Připravte si tradiční bramborové lokše jako přílohu k pečené huse podle našeho videoreceptu. Tyto placky po upečení důkladně potřete rozpuštěným husím sádlem s trochou másla. 
Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky