Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly

Dajda Kuchařka: Dajda

Sladká jídla 6 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Těsto na vdolky:
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g vařených brambor
250 ml mléka
1 vejce
1 kostka droždí
125 g cukru krupice
sůl
tuk na potření (máslo, máslo s olejem)
Povidla:
jablka
citron
med
hnědý rum
Na ozdobu:
tvaroh z vaničky
bílý jogurt Activia (kysaná smetana)
vanilkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vdolky:
    Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Vařené studené brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Bez kynutí z něj vypracujeme malé bochánky (ve tvaru buchet), které klademe na plech s pečícím papírem blízko k sobě. Vdolečky by měly zaplnit 1 velký plech.

    Po dohotovení pokryjeme utěrkou a necháme zhruba 15 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným tukem a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut. Po upečení potřeme ještě jednou tukem.

  2. Povidla:
    Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme kolečka omytého citrónu i s kůrou a rozdusíme na kaši. Pokud máme nádobu s nepřilnavým dnem, jde to i bez přidání vody. Pak citrón vyjmeme a povidla osladíme medem. Po vychladnutí můžeme přidat rum nebo rozinky namočené v rumu. Tvaroh rozšleháme s jogurtem a ochutíme vanilkovým cukrem.

  3. Vdolečky na talíři natrhneme, bohatě pomažeme povidly a ozdobíme tvarohem. Nebo vše naservírujeme na talíře a misky a necháme strávníky, ať se obslouží sami.

Poznámka

Recept na vdolečky pochází z kuchařky Kluci v akci 2, ale povidla a zdobení tvarohem jsou podle mého gusta (kluci dávali kysanou smetanu, ale tvaroh mi připadá výraznější).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly

  • hospodyne hospodyne

    Eja57: Je to fakt dobrota. Vdolkům z obyčejného, takového " jalového" těsta se říká bálešky a ty právě mažeme švestkovými povidly a dřív jsme je sypali strouhaným tvarohem všechny, dnes už půlku dělám s měkkým, protože mi to tak víc chutná;-) A ta smetana se může přidat také!!

    magdalenka: vařený brambor dávám často, déle udrží pečivu vláčnost a vlhkost.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tiež nepoznám...s chuťou by som ochutnala. Len mám dotaz - v surovinách zrejme ide o zemiaky varené?

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    hospodyne: :-O no to musí být dobrota:-! neznám, ale už se vidím, jak na ten rozkrojený vdolek dávám ty dobroty a cpu se...och....

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KU nás jim říkáme " sypané, kropené" , kropené proto, že je kropíme zakysanou smetanou, sypané už nejsou, protože na rozdíl od dob mého dětství nesypeme strouhaným tvarohem, ale normálním. A potíráme je zásadně hruškovými povidly s kořením- hřebíček, badyán, skořice. Vdolek rozkrojíme, na to povidla, pak tvaroh a na závěr zakysanka. Podotýkám, že u nás se jedná o moučník téměř slavnostní, protože hruškových povidel není nikdy dost. Ale vynikající jsou i s povidly jablečnými. Jak píše autorka, tvaroh je tam důležitý., smetana je už na vysoký stupeň.:-D Doporučuji, je to skvostné jídlo:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda(autorka receptu)

    Eja57: Říkala jsem naservírovat na talíře a misky! ;-) V každém případě si myslím, že teď je na přípravu této dobroty příhodná doba - brambory se sklízejí, jablíčka padají a je potřeba je zlikvidovat ........... <3

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    :yes: jo:yes: plech a mísy se vším na stůl a dělejte si to po svém - u nás doma vždycky tento způsob servírování "urvi si co můžeš" fungoval:-D

    Odpovědět