Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr je před Vánocemi nejžádanější rybou v Čechách. Před koupí je důležité zkontrolovat jeho zdravotní stav, protože jen zdravá ryba bude na talíři chutnat. Víte, jak poznat zdravou rybu a jak s ní po koupi naložit? Na to se zaměříme v následujícím článku.

Zdravý kapr má napjatou, lesklou kůži pokrytou slizem. Žábry jsou tmavě červené až fialové, bez pěny. Oči jsou jasné, nezakalené. Kapr voní rybinou, ale nijak výrazně nezapáchá. V kádi plave břichem dolu a je aktivní

1

Jak dlouho vydrží kapr bez vody

Pokud si chceme přinést domů živého kapra, je důležité vědět, jak dlouho kapr bez vody vydrží. To závisí především na teplotě. Pokud je méně než 10 °C, vydrží kapr bez újmy na zdraví až 3 hodiny. Je-li však tepleji , tato doba se zkracuje na pouhou 1 hodinu.

2

Jak uchovat kapra ve vaně

V naší vaně se kaprovi vůbec nebude líbit, i studená voda je teplejší než voda v kádích, na kterou byl zvyklý a tak zažije teplotní šok. Rozhodně mu neprospěje ani chlorovaná voda, ta mu přímo škodí. Pokud chceme mít kapra ve vaně, je třeba zajistit co nejchladnější vodu a dobu pobytu zkrátit na minimum.

3

Jak zabít kapra

Pokud máme kapra ve vaně, nejprve mu vypustíme vodu a necháme ho chvíli mrskat, dokud se nezklidní. Následně ho pevně chytneme, ideálně v látkové utěrce, a rázným úderem paličkou ho udeříme nad oči do temene hlavy. Tím kapra usmrtíme.

4

Jak odstranit šupiny z kapra

Nejprve je třeba rybu omýt teplou vodou a osušit. Zbavíme ji tak slizu a nebude klouzat. Potom oškrábeme šupiny tupou stranou nože nebo použijeme prsty. Vždy postupujeme od ocasu směrem k hlavě. Šupiny můžeme také odřezat.

5

Jak vykuchat kapra

Zabitého kapra je potřeba zbavit vnitřností. Řez vedeme na břiše, od řitního otvoru směrem k hlavě. Rukou sáhneme dovnitř a vyndáme obsah ven. Zvlášť do misky si dáme jikry nebo mlíčí, které upotřebíme do rybí polévky.

6

Jak poznat zkaženého kapra

Zkažená ryba má zašedlé žábry, které mohou být pokryté hnědým mazem. Oči jsou zakalené, není cítit rybinou, ale spíš zatuchlinou či dokonce hnilobou. Na dotek není maso pružné, pokud zatlačíte prstem do oblasti břicha a důlek v kůži zůstane, ryba není čerstvá.

7

Jak dlouho skladovat kapra

Kapr není určen ke dlouhému skladování. V lednici vydrží maximálně 48 hodin, pokud je teplota pod 5 °C. Tuto dobu můžeme prodloužit, pokud kapra zavakuujeme. Potom v lednici vydrží 3–5 dní. 

8

Jak rozmrazit kapra

Nejvhodnější je pomalé rozmrazování v lednici nebo ve studené, nejlépe protékající vodě. Velké teplotní skoky masu nesvědčí, proto není vhodné ani rozmrazování při pokojové teplotě. V lednici trvá zhruba 24 hodin než ryba rozmrzne.

9

Jak naporcovat kapra

Kaprovi oddělíme ocasní ploutev i hlavu, kterou použijeme do rybího vývaru. Zbylý trup můžeme naporcovat na podkovy nebo můžeme rybu vyfiletovat a získat tak maso bez kostí. Filetování chce trošku zručnosti a ostrý tenký nůž.

10

Jak uvařit rybí polévku

Základem rybí polévky je vývar z rybích hlav, ploutví a odřezků. Ty vaříme společně s kořenovou zeleninou 30–40 minut. Poté vývar scedíme, můžeme zahustit například jikrami nebo mlíčím, vrátíme obrané maso a dochutíme muškátovým oříškem, libečkem nebo špetkou zázvoru.

Snad jsme vám odpověděli na nejpalčivější otázky, které by vás v souvislosti s kaprem mohly zajímat, a teď už zbývá se jen pustit do vaření. Pro inspiraci přikládáme videorecept na přípravu tradiční vánoční rybí polévky.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více