

Vánoční rybí polévka (staročeská)
Suroviny
- Kapří hlavy a vnitřnosti
- loupaný hrách
- 1 cibule
- kořenová zelenina:
- mrkev
- celer
- petržel
- 50 g másla a
- 40 g hladké mouky (na jíšku)
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup přípravy receptu
Rybu uvaříme v osolené vodě. Přecedíme a maso obereme.
Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme rybím vývarem, přidáme předem namočený hrách a uvaříme doměkka.
Podle chuti přisolíme, opepříme, vložíme obrané rybí maso a okořeníme majoránkou.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s osmaženou houskou nebo krájeným svítkem, výborné jsou do ní i fritátové nudle : http://www.toprecepty.cz/recept/3280-fritatove-nud....
Recept na tuto polévku jsem si "přinesla" z domu a moje rodina ji ráda přijala za vlastní. Až po létech jsem se z rybí kuchařky M.Štěpničky dozvěděla, že každé vánoce máme doma polévku staročeskou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční rybí polévka (staročeská)
-
pro rybí polávku není jiný bod než 1
-
Dělám stejně, ale místo hrachu dávám pár sušených hříbků a pár kapustiček. Rybí polívku milujeme. Však vánoce jsou za pár!!!
-
Já rybí polévku mám ráda, ale rodinka ne
..buď jsem ji neudělala dobře, nebo nevím proč, ale nikdo ji nejedl
od té doby ji nedělám..manžel ryby rád, ale nesmí cítit rybinu, musím ryby hodně zakapávat octem. Jinak samozřejmě dávám bodík, mně se recept líbí
-
U nás se dělá ta samá, jenže jím ji jen já s dcerkou a snachou - ostatní, prostě rybí polévky nééé
-
Se dívám, jak je ta polévka a stalířem tak zešikma, že se nevyleje, co?
Ale mi se to tak taky moc líbí a zkouším to! Ty moje pozice u toho focení, to jsou někdy fakt pózy na roztrhání plic od smíchu
-
cathleen - až na ten hrách nám mamka vařila stejnou
, jen jsem nesnášela, když nám do ní naházela ještě jikry a mlíčí, předávali jsme to tátovi do talíře
. Moc ráda posílám bodík