Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masové koláče si získaly oblibu napříč kuchyněmi celého světa. Nabízí nekonečné možnosti kombinací, zasytí a skvěle chutnají i studené. Chcete vědět, jaké těsto je nejlepší, čím koláče plnit a jaké varianty vyzkoušet?

Masové koláče spojují to nejlepší ze slaného pečiva. Jsou z křehkého i nadýchaného těsta se šťavnatou masovou náplní. Ať už se inspirujete anglickým „meat pie“, francouzským quichem nebo českými masovými záviny, výsledkem je výtečné jídlo vhodné k obědu, večeři i pohoštění návštěvy. 

1

Jaké maso je nejlepší do masových koláčů

Do masových koláčů se nejčastěji používá mleté maso - hovězí, vepřové nebo jejich kombinace. Lze ale využít i maso kuřecí, krůtí, jehněčí či zvěřinu. Výborně se hodí i zbylé pečené maso nakrájené nadrobno. Důležité je maso dobře ochutit a zkombinovat s dalšími surovinami, jako je zelenina, bylinky či sýr.

2

Jaké těsto je vhodné pro masové koláče

Nejčastěji se používá listové, kynuté nebo křehké těsto. Listové je křupavé a rychlé na přípravu, kynuté je měkké a syté, zatímco křehké těsto je ideální pro quiche či uzavřené koláče. Výběr závisí na typu receptu, ale i osobní chuti. Každý druh těsta ovlivní výslednou konzistenci i chuť koláče.

3

Jak dlouho péct masový koláč

Doba pečení závisí na druhu těsta i náplně. Většina masových koláčů se peče při 180–200 °C zhruba 35–45 minut. U quiche může být doba pečení kratší, naopak u větších koláčů delší. Důležité je, aby těsto bylo zlatavé a náplň dobře propečená i uvnitř. S tím pomůže teplotní sonda.

4

Jaké koření se hodí do masových koláčů

Základem je sůl, pepř a česnek. Pro výraznější chuť použijte tymián, rozmarýn, majoránku, mletou papriku, kmín, oregano či chilli. Kombinace koření záleží na typu masa - hovězí snese výraznější chuť, kuřecí ocení jemnější dochucení. Nebojte se přidat i trošku muškátového oříšku.

5

Jak zabránit rozmočení těsta 

Klíčem je suchá, nikoliv vodnatá náplň. Maso i zeleninu je vhodné předem orestovat a nechat vychladnout. Náplň můžete zahustit nastrouhaným sýrem, vejcem nebo trochou strouhanky. Pomáhá také předpéct spodní vrstvu těsta či ji lehce potřít vejcem, které vytvoří ochranný film.

6

Jaké přílohy se hodí k masovým koláčům

Masový koláč se jí bez přílohy, ale ideálně ho doplní lehký zeleninový salát, například z rajčat, okurek či listové zeleniny. Skvělé jsou i nakládané okurky či jiná zelenina. Místo čerstvé zeleniny můžete použít zeleninu dušenou, která je k teplému koláči také vhodná.

7

Jakou zeleninu přidat do masových koláčů

Výborná je cibule, česnek, paprika, cuketa, špenát, žampiony, pórek nebo vařená mrkev. Zelenina zjemní a odlehčí chuť masa, také však zvýší výživovou hodnotu jídla. Doporučujeme ji nejprve krátce orestovat, aby nezpůsobila rozmočení těsta.

8

Jaký sýr se hodí do masových koláčů

Používá se parmezán, čedar, eidam, niva nebo mozzarella. Sýry dodají náplni krémovitost a výraznější chuť. Tvrdé sýry lze strouhat do náplně, měkké použít jako horní vrstvu. Sýr je zároveň pojivem, které pomáhá náplň držet pohromadě.

9

Lze použít těsto na pizzu i pro masové koláče

Těsto na pizzu můžete použít, ale výsledek bude jiný než s klasickým koláčovým těstem. Pizza těsto je kynuté a nadýchané, vhodné spíše pro otevřené koláče. Pro uzavřené varianty se více hodí křehké či listové těsto. Chuťově ale pizza těsto funguje dobře.

10

Je lepší koláč podávat teplý nebo studený

Záleží na typu koláče. Teplé masové koláče jsou voňavější a šťavnatější, obzvlášť pokud obsahují sýr. Studené jsou praktické na cesty nebo piknik. Některé druhy, např. quiche, chutnají výborně i po vychladnutí. Podle příležitosti tedy zvolte formu servírování.

Masové koláče jsou chutným, sytým a univerzálním pokrmem, který nabízí spoustu variací. S trochou fantazie můžete vytvářet vlastní kombinace chutí, použít zbylé maso a překvapit rodinu netradičním jídlem. Ať už sáhnete po klasickém quichi, nebo vytvoříte zavřený koláč s mletým masem, výsledek vás určitě nezklame.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli