Kuřecí koláč - Kotopita

Suroviny

500 g listového těsta
300 g kuřecího masa (na kousky nakrájeného vařeného či pečeného)
2 hrnky strouhaného sýru
3 cibule na kolečka
6 sušených rajčat
2 vajíčka
1/2 kelímku smetany na vaření
1 vajíčko na potření těsta
sůl
pepř
Dávky se přizpůsobí samozřejmě potřebám - já jsem použila dneska 3 stehna :)

Postup přípravy receptu

  1. Na trošku olivového oleje (používám ze sušených rajčat) dáme cibuli, ty rajčata a necháme cibulku aby chytla barvičku, přidáme to kuřecí maso, dosolíme a opepříme a ještě chvilku necháme na pánvičce, aby se se to vše spojilo.

  2. Mezitím si dáme do koláčové formy těsto, posypeme trochu sýrem, dáme náplň, opět hojně zasypeme sýrem a přelijeme směsí rozmíchaných vajec se smetanou. Přikryjeme dalším těstem, pomažeme rozkvedlaným vajíčkem, naznačíme porce a pečeme při 180 °C asi hodinku, délka pečení se různí podle trouby.

Poznámka od kuchařky

Pokud použijeme těsto Fillo, tak každý plát těsta mezi sebou musíme namazat oliv. olejem nebo rozpuštěným máslem. Polovinu listů dolů a druhou nahoru.

Můžeme všechny suroviny smíchat dohromady a nalít na těsto. Já mám ale ráda, když pod vrchním těstem je hodně sýru :)))

Tento recept není ryze řecký, s různými obměnami se dělá po celém světě. Ale vzhledem k tomu, že jsem se to naučila dělat v Řecku, mám ho u sebe zařazený v řeckých receptech :D

Komentáře k receptu Kuřecí koláč - Kotopita

Tématické fráze: kureci kolac recept na kuřecí kolac řecké recepty kotopita slany kolac z listoveho testa s kurecim madem kuřecí koláče hruskovy kolac s kurecim masem špenátový koláč s krůtím masem těsto krustas jak dlouho péct kuřecí koláč hruškový koláč z listového těsta slaný krustas těsto kureci kolac s rajcaty