Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Tom Hanks tak miluje řeckou kuchyni, že si otevřel vlastní restauraci a takhle tam dělá souvlaki
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/Dick Thomas Johnson, CC BY-SA 2.5 a Freepik, timolina

Není to zase až tak překvapivé, když si uvědomíme, že manželka Toma Hankse Rita Wilsonová má řecké kořeny. Manželé mají americké i řecké občanství a „chalupu“ na kykladském ostrůvku Antiparos.

Souvlaki Hanx  

Restaurace s názvem Souvlaki Hanx byla otevřena v losangeleském nákupním centru The Grove v dubnu minulého roku. Typická jídla odkazují na hercovou slavnou kariéru. Hosté si mohou pochutnat na Gyros Private Ryan´s Gyros, Cast Away Friee s fetou a oreganem (Cast Away  je originální název filmu u nás známého jako Trosečník – pozn. aut.) nebo The Terminal – talíř pro víc hostů s různými řeckými specialitami. Na jídelníčku najdeme samozřejmě i Hanksovo oblíbené souvlaki. Zákazníci si mohou objednat standardní porci gyrosu nebo si vychutnat XXL porci.

Na své si tu přijdou i vegani, pro které je v nabídce veganský talíř Forrest Gyros. Aby si užili i malí návštěvníci, kteří dorazí s rodiči, jsou pro ně připraveny speciální dětské porce – menší a méně kořeněné.

Tom Hanks doufá, že se mu podaří časem vybudovat celý řetězec zdravých restaurací rychlého občerstvení a dodávat do supermarketů řecké potraviny nebo různé dipy.

Nezdravá jídla

Ačkoli v současnosti Tom Hanks preferuje zdravou středomořskou stravu, nebylo tomu tak vždy. Jak se můžeme dočíst na delish.com, plně si to uvědomuje: „Jsem součástí líné americké generace, která protančila mládí, než přišly nemoci… Byl jsem tlustý, choval jsem se jako idiot,“ řekl. „Myslel jsem si, že stačí jist oblíbené cheesburgery bez housky. No, nepomohlo to.

Váha jako na houpačce

Na zdraví Hanksovi nepřidaly ani role, kvůli nimž musel rychle hubnout nebo naopak rychle tloustnout. V průběhu let se měnila jeho váha podle postav, které ztvárnil.

Nejprve totiž výrazně přibral, protože to vyžadovala postava filmu Velké vítězství. To se Hanks „dostal“ na úctyhodných 102 kilogramů. Aby šlá váha rychle nahoru, na talíři měl většinou párky, hamburgery s hranolky, a to zajídal zmrzlinou.

Nejvýrazněji herec naopak zhubl během natáčení filmu Trosečník, a to víc než dvacet kilo!

Diagnóza: cukrovka 2. typu

Není divu, že v roce 2013 oscarový herec oznámil, že mu byla diagnostikována cukrovka 2. typu. Musel zapomenout na oblíbené sendviče se šunkou, tučným sýrem bez zeleniny stejně jako na sladké moučníky. Spolu s manželkou omezili cukr a pravidelně chodí na procházky a cvičí.

Oblíbené souvlaki

Tom Hanks se v poslední době snaží jíst zdravě a v duchu středomořské stravy, kam patří právě pokrmy řecké kuchyně. Pokud si chcete pochutnat na oblíbeném jídle Toma Hankse, na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje (ideálně řeckého)
  • 2 lžíce šťávy vymačkané z čerstvým citronů
  • 1 lžíce čerstvého oregana
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžíce mleté papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 600 g masa nakrájeného na kostky (může to být vepřová kýta, kuřecí prsa nebo jehněčí kýta)

Jak na to? Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, česnek, papriku, sůl a pepř. Do směsi naložte kostky masa a v uzavřené nádobě nechte alespoň 2 hodiny (lepší je třeba půl dne) odležet v lednici.

Dřevěné špejle namočte do studené vody a napíchejte na ně maso a 10 minut grilujte. Podávejte samozřejmě s tzatziki, opečeným pita chlebem nebo pečenými brambory a čerstvou zeleninou.

Zdroje informací: 

greekreporter.com: Souvlaki Hanx: Tom Hanks Launches New Greek Restaurant Chain

delish.com: Tom Hanks Reveals The Scary Way He Was Eating Before Being Diagnosed With Diabetes

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více