Domácí kečup: Proměňte šťavnatá rajčata v nejchutnější omáčku na světě
Výroba domácího kečupu je překvapivě snadná a přitom naprosto výjimečná. Proměňte letní úrodu rajčat v omáčku, kterou si děti i dospěláci zamilují. Tento kečup je plný šťavnatých rajčat, jemně oslazený jablky a hlavně je bez dalších zbytečných přídavků.
Kečup je oblíbený doplněk k mnoha pokrmům. I z obyčejného jídla dokáže udělat chutnější zážitek. Jeho využití je opravdu široké. Hodí se do marinád, skvěle doplní grilované maso i opečenou zeleninu. Pojďte si připravit ten váš kečup, domácí a originální.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Postup na přípravu domácího kečupu
Základem domácího kečupu jsou rajčata a jablka, která není nutné loupat. Stačí je povařit, rozmixovat a propasírovat. Chuť kečupu si také snadno přizpůsobíte, může být pikantní, nebo naopak příjemně sladký.
- Na domácí kečup budete potřebovat 2 kg rajčat, 250 g neloupaných jablek, 250 g cibule, 1 lžíci soli, 125 ml octa, 1 lžíci sladké papriky, 1/2 lžíce pálivé papriky (nebo 1 feferonku), 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře a k závěru 150 g cukru.
-
Umytá rajčata, jablka a cibuli nakrájejte na kolečka a vložte do hrnce spolu s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem.
-
Vařte asi 1,5 hodiny.
-
Poté přidejte cukr a nechte směs bez pokličky probublávat ještě zhruba 15 minut (klidně i déle), dokud kečup nezíská požadovanou hustotu.
-
Hotovou směs rozmixujte. Potom ji propasírujte a nalijte do čistých sklenic. Hrdla otřete a sklenice pečlivě zavíčkujte.
-
Pokud kečup nebudete spotřebovávat hned, určitě ho ještě zavařte. Vydrží vám pak déle a neztratí na kvalitě.
Hotový kečup by měl být díky jablkům přirozeně zahuštěný. Pokud byste ho ale potřebovali ještě více zahustit, podívejte se na tipy, jak zahušťovat kečup přirozeným způsobem.
Přejeme, ať vás příprava kečupu baví a dobrou chuť.
Komentáře