Drožďová pomazánka podle ČSN: Připravte si pomazánkovou klasiku rychle a levně
Zatímco ve školce většina z nás drožďovou pomazánku odmítalo jíst, u babičky jsme se jí nemohli nabažit. S láskou připravovaná pomazánka plná droždí a domácích vajec navrstvená na čerstvém chlebu, to byla lahůdka.
Drožďová pomazánka má své odpůrce i příznivce, avšak ta připravovaná podle norem je plná kvalitních surovin a naprosto vynikající. Proto byste jí měli dát šanci - věřte nebo ne, chutnat bude všem. Její přípravou vás provedeme krok za krokem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit drožďovou pomazánku podle ČSN
Na 0,5 kg pomazánky z droždí budete potřebovat 50 g škvařeného vepřového sádla, 50 g oloupané a očištěné cibule, 150 g čerstvého droždí (kostky), 50 g strouhanky, 75 g mléka, 10 g soli, trochu mletého pepře (podle chuti), 5 vajec a 20 g pažitky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit na rozehřátém sádle.
- Přidejte rozdrobené droždí a za stálého míchání smažte až do odpaření přebytečné vody.
- Jakmile začne droždí růžovět, přimíchejte jemně prosátou strouhanku a společně osmahněte.
- Obsah pánve zalijte mlékem a nechte dusit do požadované konzistence, tedy do částečně sypké hmoty.
- Přidejte rozšlehaná vejce, nadrobno nasekanou pažitku, mletý pepř a sůl.
- Vše míchejte do sražení vajec a vzniku žádoucí konzistence pomazánky.
- Ještě teplou drožďovou pomazánku servírujte na čerstvém chlebu a posypte pažitkou nebo listovou petrželkou. Chutnou přílohou je také čerstvá zelenina.
Tip1: Neholdujete tepelně zpracovaným zeleným natím? Pažitku nemusíte přidávat do směsi, ale pouze jí posypat hotovou, servírovanou pomazánku. Díky tomu si uchová své specifické vlastnosti i plnohodnotnou chuť.
Tip2: Dbejte na správnou konzistenci pomazánky - musí zůstat "mazlavá", žádná sypká a přesušená hmota. Také od její přípravy neodcházejte, snadno se spálí.
Rozpuštěné droždí v kombinaci s čerstvými vejci si vás získá už jen vůní - a co teprve po prvním zakousnutí se do pečiva s pořádnou vrstvou této klasiky. Babiččinu drožďovou pomazánku snadno připravíte podle názorného videoreceptu:
Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů
Komentáře