Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drožďová pomazánka podle ČSN: Připravte si pomazánkovou klasiku rychle a levně
Zdroj: Toprecepty

Zatímco ve školce většina z nás drožďovou pomazánku odmítalo jíst, u babičky jsme se jí nemohli nabažit. S láskou připravovaná pomazánka plná droždí a domácích vajec navrstvená na čerstvém chlebu, to byla lahůdka.

Drožďová pomazánka má své odpůrce i příznivce, avšak ta připravovaná podle norem je plná kvalitních surovin a naprosto vynikající. Proto byste jí měli dát šanci - věřte nebo ne, chutnat bude všem. Její přípravou vás provedeme krok za krokem.

Jak připravit drožďovou pomazánku podle ČSN

Na 0,5 kg pomazánky z droždí budete potřebovat 50 g škvařeného vepřového sádla, 50 g oloupané a očištěné cibule, 150 g čerstvého droždí (kostky), 50 g strouhanky, 75 g mléka, 10 g soli, trochu mletého pepře (podle chuti), 5 vajec a 20 g pažitky.

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit na rozehřátém sádle.
  2. Přidejte rozdrobené droždí a za stálého míchání smažte až do odpaření přebytečné vody.
  3. Jakmile začne droždí růžovět, přimíchejte jemně prosátou strouhanku a společně osmahněte.
  4. Obsah pánve zalijte mlékem a nechte dusit do požadované konzistence, tedy do částečně sypké hmoty.
  5. Přidejte rozšlehaná vejce, nadrobno nasekanou pažitku, mletý pepř a sůl.
  6. Vše míchejte do sražení vajec a vzniku žádoucí konzistence pomazánky.
  7. Ještě teplou drožďovou pomazánku servírujte na čerstvém chlebu a posypte pažitkou nebo listovou petrželkou. Chutnou přílohou je také čerstvá zelenina.

Tip1: Neholdujete tepelně zpracovaným zeleným natím? Pažitku nemusíte přidávat do směsi, ale pouze jí posypat hotovou, servírovanou pomazánku. Díky tomu si uchová své specifické vlastnosti i plnohodnotnou chuť.

Tip2: Dbejte na správnou konzistenci pomazánky - musí zůstat "mazlavá", žádná sypká a přesušená hmota. Také od její přípravy neodcházejte, snadno se spálí.

Rozpuštěné droždí v kombinaci s čerstvými vejci si vás získá už jen vůní - a co teprve po prvním zakousnutí se do pečiva s pořádnou vrstvou této klasiky. Babiččinu drožďovou pomazánku snadno připravíte podle názorného videoreceptu:

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli