Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Během teplých letních dnů máme chuť na osvěžující jídla, výbornou možností jsou nejrůznější saláty. Nejčastěji do nich používáme plodovou zeleninu, která v druhé polovině léta rychle dozrává, ale ochutnali jste už salát z fazolek? Je to velká dobrota.

Fazolky jsou báječným základem omáček, které podáváme s bramborami nebo s knedlíkem. Takto připravené určitě chutnají výtečně, ale pokud hledáte osvěžující letní pokrm, který vás příjemně zasytí, můžeme vám doporučit fazolkový salát. Použijete do něj buď čerstvě sklizené nebo mražené fazolky. Před konzumací je vždy uvařte, k jídlu zasyrova se nehodí.

Jak udělat fazolkový salát

Na základní dávku si připravte 500 g fazolek (fazolové lusky), 100 g majonézy, 100 g zakysané smetany, trochu hořčice, sůl, mletý pepř, citronovou šťávu, 3 stroužky česneku, případně kopr.

  1. Fazolové lusky očistěte a zbavte obou konečků, pak je pokrájejte a krátce povařte v osolené vodě. Fazolky by měly zůstat lehce křupavé, "blátivost" není žádoucí.
  2. Tip: Můžete je také uvařit v páře, zůstane v nich více živin. 
  3. Po uvaření fazolky zchlaďte. Nejrychlejší způsob ochlazení je prolití fazolek chladnou vodou.
  4. Pak do misky k fazolkám přidejte ostatní suroviny, vše dobře promíchejte a nechte v chladu krátce odležet. Chutě se díky odležení lépe propojí.
  5. Salát podávejte s pečivem, výborně chutná s obyčejným rohlíkem nebo s křupavou bagetou, ale můžete ho servírovat i jako přílohu k masu, třeba k pečeni nebo ke klasické sekané.

Jiné varianty fazolkového salátu

Pro salát z fazolek platí to, co pro mnoho jiných jídel - v jednoduchosti je krása, v tomto případě výtečná chuť. Salát si můžete vylepšit nebo naopak zjednodušit

  • Majonézu přidávat nemusíte, zakysaná smetana se sama o sobě postará o výborný výsledek. Postačí dokonce obyčejný jogurt.
  • Nutný není ani česnek, nicméně k fazolkám se skvěle hodí najemno nakrájená cibule, kapie nebo pěkně vybarvené rajče. Přidat můžete také nakrájený pórek, hrášek, cukrovou kukuřici, uvařenou mrkev nebo uvařené brambory.
  • Salát ochuťte kořením, které máte rádi, a pokud pokrm chystáte pro děti, vynechte pepř. Z bylinek můžeme doporučit např. tymián a bazalku.
  • Když salát ještě doplníte balkánským nebo jiným sýrem, vařenými vajíčky, uvařenými luštěninami, osmahnutými houbami nebo třeba nakrájenou uzeninou, strávníci budou určitě spokojeni. 
Jak se vám fazolkový salát povedl? Budeme rádi, když nám napíšete, jakou kombinaci jste zvolili.
A pokud raději dáváte přednost fazolkám na smetaně, můžete si je připravit podle následujícího videoreceptu:
Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli