Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaný hermelín zdaleka nepatří jen k létu, ale můžete si ho připravit kdykoli v průběhu roku. Stačí vám jen minimum surovin a během chvilky budete servírovat chutné jídlo. Abyste si opravdu pochutnali, je potřeba si na hermelínu dát záležet.

Asi znáte podobné situace. Potřebujete brzy něco vydatného k jídlu, ale je málo času na nějakou delší přípravu. Pokud je po ruce hermelín a alobal, máte vyhráno. Stačí sýr ochutit, zabalit a dát na chvíli na gril nebo do vyhřáté trouby. Přesto se vyplatí i na takové jednoduché jídlo myslet trochu dopředu. V tom případě hermelín naložte do chuťově výrazné marinády s několikahodinovým předstihem a chuť pak bude ještě lepší.

Jak ugrilovat hermelín

Na osobu počítejte jeden celý hermelín. Podle našeho receptu připravíte dvě porce.
  1. Připravte si dva hermelíny, grilovací koření a olej. V misce rozmíchejte 100 ml oleje se dvěma lžícemi grilovacího koření. Vyberte si takové, jaké vám chuťově nejlépe vyhovuje. Množství si můžete upravit.
  2. V připravené olejové směsi obalte oba hermelíny a každý zvlášť zabalte do alobalu
  3. Alobal uzavřete tak, aby obsah nemohl vytékat ven z obalu. Pokud grilujete hermelín pro více strávníků a každý si svůj hermelín ochutil trochu jinak, můžete jeho balíček označit odlišným způsobem uzavření. Potom si každý svůj hermelín snadno pozná.
  4. Připravený hermelín dejte na rozpálený gril a z každé strany ho grilujte 5–10 minut. Můžete využít kontaktní gril, ve kterém sýr nemusíte otáčet. Pokud nemáte gril, dejte zabalený hermelín do dobře vyhřáté trouby.
  5. Hotový hermelín servírujte co nejdříve po grilování, tak bude nejchutnější. Máte dvě možnosti - buď dejte každému zabalený sýr bez otevření na talíř, nebo sýr na talíře vybalte.

K sýru výborně chutná pečivo. Vhodné jsou bagety, chléb i obyčejné rohlíky. Grilovaný sýr ještě doplňte čerstvou zeleninou, především plodovou. Kdo chce, může sýr podávat třeba s vařenými bramborami.

Celým postupem vás provede následující video.

Jak vylepšit grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín můžete připravit ještě trochu jinak. Vyzkoušejte k němu do alobalového balíčku přidat nakrájenou cibuli, kapii nebo cherry rajčátka. Pro výraznější chuť můžete přidat také prolisovaný česnek nebo i jinou zeleninu. Nemusíte šetřit ani kořením. A když přidáte trošku oleje, můžete si pak do něj namáčet pečivo a přikusovat. Olej totiž získá při grilování báječnou chuť.

Přestože si grilovaný hermelín často spojujeme s letními akcemi, výborně se hodí také v zimě, dokonce i pro návštěvu. Každý si může svůj balíček ochutit podle svého přání, i to je pro hosty zábavné.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli