Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní čas houbaření mnoho z nás miluje, baví nás houby hledat a objevovat, ale také z nich vařit dobrá jídla. Velmi ceněné jsou pravé hříbky, praváky, které se dají zpracovat na mnoho způsobů. Jídlům dávají naprosto jedinečnou a skvělou chuť.

Hříbky jsou výborné ke zpracování hned po příchodu z lesa, ale zároveň se snadno suší a svou chutí vylepší celou řadu jídel. Stačí přidat trochu prášku ze sušených hříbků a o skvělou chuť je postaráno. Praváky můžeme také zavařovat nebo mrazit. Výborně se hodí jako základ omáček nebo polévek, můžeme je dávat do karbanátků i do smaženice.

1/15

    3 z 15

    Kadlíkovy pečené hříbky

    Kadlíkovy pečené hříbky Video

    V troubě upečené hříbky s uzeným masem mají výbornou chuť díky pikantnímu koření. Celý pekáček zalijte smetanou a pečte tak dlouho, až se odpaří tekutina a pokrm získá zlatavou barvu. Pečené hříbky výtečně chutnají na opečených toustech.

    5 z 15

    Krůtí maso na paprice s hříbky

    Krůtí maso na paprice s hříbky

    Na másle a oleji zpěňte cibuli, přidejte kousky krůtího masa a papriku (koření), nechte ji rozvonět a podlijte vývarem. Pokrm připravujte v pomalém hrnci. Když je maso skoro hotové, zahustěte omáčku záklechtkou a nechte ji alespoň 20 minut provařit. Na závěr omáčku zjemněte smetanou.

    6 z 15

    Myslivecká směs s hříbky

    Myslivecká směs s hříbky

    Na oleji osmažte nakrájenou cibuli s bůčkem, přidejte maso a bylinky, osolte a okořeňte, pak nechte pustit šťávu, poté vmíchejte rajský protlak, rybíz, bujón, trochu podlijte a duste doměkka. Přidejte nakrájené houby a česnek, povařte do zhoustnutí.

    7 z 15

    Pečené hříbky

    Pečené hříbky

    Pečené hříbky jsou jednoduché na přípravu a přitom vynikají výraznou chutí, potřebovat na ně budete jen minimum surovin a přesto bude výsledek perfektní. Na ochucení přidejte kmín a rozmarýn, podávejte nejlépe s nastavovanou kaší.

    11 z 15

    Kuře na hříbcích

    Kuře na hříbcích

    Další výtečnou kombinací je kuřecí maso a hříbky. Maso duste v hrnci společně s nakrájenými houbami, cibulí a kořením. Podlijte vývarem a dopřejte masu i houbám dostatek času. Ke konci vaření pokrm doplňte nakrájenou jarní cibulkou

    12 z 15

    Kuře pečené se zeleninou,hříbky a brusinkami

    Kuře pečené se zeleninou,hříbky a brusinkami

    Kuře se zeleninou nejprve orestujte na sporáku, pak přidejte nakrájené houby a podlijte horkou vodou. Přidejte koření a vložte do trouby, upečte za občasného podlévání tak, aby maso získalo pěkně vybarvený povrch. Hotový pokrm získá po dopečení lahodnou šťávu.

    15 z 15

    Hříbky na paprice

    Hříbky na paprice

    Ke zpěněné cibulce přidejte na kostičky nakrájené hříbky a promíchejte, ochuťte kořením a zalijte vývarem, poté pod pokličkou duste asi 15 minut. Na závěr pokrm zahustěte ve smetaně promíchaným solamylem, ochuťte mletým pepřem a minutku povařte. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli