Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovoce ze zahrádky chutná nejlépe, a pokud se ho urodí opravdu hodně, můžeme ho jíst nejenom samotné na svačinu, ale přidávat ho i do moučníků. Právě hrušky se do sladkých receptů hodí báječně, dají jim příjemnou chuť a také svěžest, vláčnost a sladkost.

Máte chuť na šťavnatý koláč, bábovku nebo muffiny? Tam všude mají hrušky své uplatnění. Ve výběru najdete 15 receptů, ve kterých mají hrušky důležité místo, jedná se o recepty sladké kuchyně. Tak se pusťte do čtení, a recepty, které Vás zaujmou, si přidejte do oblíbených, abyste se k nim později mohli vrátit.

1/15

    1 z 15

    Hrušky na víně

    Hrušky na víně

    Z hrušky a pár dalších ingrediencí vykouzlíte luxusně vypadající dezert. Oloupané hrušky zbavené jadřinců rozkrojte napůl a dejte vařit na 10 minut do hrnce s červeným vínem, kořením, medem, pomerančovou a citrónovou kůrou. Hrušky podávejte zalité vinnou omáčkou, se zakysanou smetanou a nasekanými oříšky.

    2 z 15

    Pečená hruška

    Pečená hruška Video

    Sladkou tečkou za víkendovým obědem může být pečená hruška podle tohoto receptu. Ovoce se nejprve potírá limetkovou šťávou a obaluje se ve směsi z třtinového cukru a skořice. Půlky hrušek se pečou společně zabalené v alobalu s kouskem másla uprostřed.

    3 z 15

    Karamelová hruška se zmrzlinou

    Karamelová hruška se zmrzlinou

    Lahodná bude hruška uvařená v karamelu. Nejprve ji však ze spodu seřízněte, aby vám krásně na talíři stála. Do vykrojeného důlku po jadřinci se totiž podle receptu dává kopeček zmrzliny. K úplné dokonalosti dezert dovede domácí šlehačka a snítko máty na ozdobu.

    4 z 15

    Hrušky v"karamelu"

    Hrušky v"karamelu"

    Když v karamelu uděláte hrušky nakrájené na malé kostičky, přidáte pudinkový prášek rozmíchaný v mléce, krátce povaříte a přelijete do formičky na muffiny, po vychladnutí v lednici vám vznikne dezert vzhledem připomínající panna cottu. Servírujte ho s čokoládovou polevou.

    5 z 15

    Hruškové mlsání

    Hruškové mlsání

    Další podobně vypadající dezert jako panna cotta vykouzlíte pouze z hrušek, vody, citrónové šťávy a želatiny. Samozřejmě dezert byste neměli zapomenout náležitě ozdobit. Před přípravou si tak kousek hrušky schovejte, a vykrájejte z ní různé tvary, kterými servírovací talíř ozdobíte.

    6 z 15

    Kakaové muffiny s hruškami

    Kakaové muffiny s hruškami

    Formičku na muffiny využijete i při dalším receptu, tentokrát na kakaové muffiny. Co vás však možná překvapí je to, že v seznamu ingrediencí najdete i lžíci jablečného vinného octa a hrnek teplé kávy. Muffinům tyto ingredience dodávají tu správnou chuť a aroma.

    7 z 15

    Hruškové vafle

    Hruškové vafle

    Hrušku můžete schovat i do moučníků, a to tak, že ji nikdo na první pohled neodhalí. Najemno nastrouhaná se přidává do klasického těsta na vafle. To uděláte z hladké mouky, cukru, mléka, vajec, a špetky soli. Ta se do těsta přidává pro zvýraznění sladké chuti.

    8 z 15

    Hruškové rezy

    Hruškové rezy

    Jindy si ale přejeme, aby právě hrušky byly v dezertu vidět. Podle tohoto receptu se hrušky, a to zavařené, ale klidně můžete použít i čerstvé, dávají mezi rozkrojený plát piškotového těsta společně s máslovým krémem. Po rozkrojení se pak objeví hruškový půlměsíček.

    9 z 15

    Hrušky v mandlích

    Hrušky v mandlích

    Chutný a neobvyklý dezert upečete pouze z mascarpone, kondenzovaného mléka, vajec a jemně mletých mandlí. Těsto nalijete do formiček vymazaných máslem, nahoru poklaďte pokrájené hrušky. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova, dezert bude chutnat jak teplý, tak i vychlazený.

    10 z 15

    Jablečný chlebíček s hruškou

    Jablečný chlebíček s hruškou

    Jablka a hrušky můžete použít do vláčného sladkého chlebíčku. Jablko se přidává už do těsta ze špaldové mouky, a to nastrouhané, hrušky se pak nakrájené na větší kusy usazují do těsta až ve formě. Díky perníkovému koření a vanilkovému extraktu vám moučník provoní celou kuchyni.

    11 z 15

    Hrušková bábovka s čokoládou

    Hrušková bábovka s čokoládou

    Hrušky použijete i na výrobu bábovky. Nejedná se však o klasickou z litého těsta, ale z těsta kynutého. Hrušky se společně s čokoládou dávají mezi dva pláty těsta, ale nejprve se namáčejí v horké kávě. Zda je bábovka upečená, to prozradí jednoduchý test se špejlí.

    12 z 15

    Koláč s hruškami

    Koláč s hruškami

    Půlky hrušek zbavené slupek krásně ozdobí tvarohový koláč. Korpus se dělá pouze z rozdrcených sušenek zalitých rozpuštěným máslem. V náplni pak kromě tvarohu a ovoce najdete pudinkový prášek, kondenzované mléko, klasické mléko, vejce, moučkový a vanilkový cukr.

    13 z 15

    Sušená jablka a hrušky

    Sušená jablka a hrušky

    Pokud se vám urodilo opravdu hodně hrušek, usušte si je na pozdější použití. Očištěné ovoce nakrájené na tenké plátky je možné sušit pouze v teplé místnosti, pomohou vám v tom však moderní pomocníci např. trouba nebo přímo sušička na ovoce - bude to rychlejší.

    14 z 15

    Valašský frgál

    Valašský frgál

    Ze sušených hrušek uděláte lahodnou náplň do koláčů. Společně se sušenými jablky a voňavým kořením se hrušky povaří ve vodě, scedí a pomelou na mlýnku na maso. Poté se přimíchají švestková povidla, strouhaný perník a rum podle chuti. Na valašských frgálech chutná náplň bezvadně.

    15 z 15

    Džemy z hrušek

    Džemy z hrušek

    Na zimu si hrušky uschovejte ve formě džemu. Podle preferencí do nich můžete přidat například ostružiny nebo nektarinky. Ovoce povařte společně s cukrem, skořicí, hřebíčkem a na plátky nakrájeným citrónem. Ještě horkou směs nalijte do zavařovacích sklenic a otočte dnem vzhůru.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli