Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinské přípravy jsou v plném proudu a možná i vy už přemýšlíte, s čím voňavou husu připravíte. Zkuste ji s dušeným bílým zelím a tzv. rolovaným knedlíkem se slaninou. Tato kombinace všechny oslní.

Husa je svatomartinská klasika. Nejčastěji se připravuje s houskovým nebo bramborovým knedlíkem, ale výbornou obměnou je i husa s lokšemi. Nesmíme zapomenout na červené nebo bílé vařené zelí, bez kterého by to nebyly pravé svatomartinské hody. Připravte si tentokrát husu s voňavým bílým zelím a rolovaným knedlíkem z bramborového těsta plněným slaninou, který na řezu vypadá naprosto famózně. S veškerou přípravou sváteční husy s knedlíkem vám pomůže úvodní videorecept. 

Jak upéct husu

Husu můžete péct v celku nebo porcovanou, v tomto receptu jsou použity 4 husí stehna. Na dochucení stehen si připravte sůl a celý i drcený kmín. Dále potřebujete 2 jablka, 1 červenou a 1 žlutou cibuli, 2 lžíce másla, 100 ml bílého vína, 2 lžíce hladké mouky a 300 ml drůbežího vývaru.

  1. Do omytých husích stehen vetřete sůl a drcený kmín. Poté je ještě posypte celým kmínem a zabalte je do potravinové fólie, pak uložte stehna do druhého dne do lednice.
  2. Další den vytáhněte husí stehna z lednice alespoň 2 hodiny před pečením.
  3. Nakrájejte obě cibule a osmažte je v hrnci na másle. Vyberte takový hrnec, který má poklici a dá se vložit do trouby. 
  4. K cibuli přidejte neloupaná jablka nakrájená na kousky, zarestujte a přidejte husí stehna. Vše zalijte bílým vínem a teplým vývarem. Pečte přiklopené poklicí v troubě rozehřáté na 200 °C
  5. Po 10 minutách teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 1,5 hodiny. Nezapomeňte po půl hodinách husí stehna zkontrolovat a v případě potřeby podlít nebo odebrat přebytečný výpek.
  6. Upečené maso vyndejte z trouby a výpek přeceďte, aby zbyla pouze šťáva.
  7. Tip: Nezapomeňte uschovat výpek. Můžete si z něj připravit výbornou husí pomazánku.
  8. V troše vody rozmíchejte 2–3 lžíce mouky a přidejte je ke šťávě.
  9. Vše promíchejte a společně s husími stehny vraťte do hrnce a vložte do trouby.
  10. Zvyšte teplotu trouby na 200 °C a bez poklopu nechte husí stehna dopéct dozlatova.

Jak připravit zelí

Zelí se k huse podává buď bílé nebo červené, zpravidla bývá vařené nebo dušené. Na tento recept budete potřebovat 1/2 hlávky zelí, 2 jablka, 2 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce krystalového cukru, 1 střední cibuli (můžete ji nahradit 3 šalotkami), 150 ml jablečného džusu, 2 lžíce másla, kmín, sůl a pepř.

  1. Hlávkové zelí nakrájejte na nudličky. Dejte si vařit vodu a oslaďte ji 3 lžícemi třtinového cukru. 
  2. Do vroucí vody vložte nakrájené zelí, vařte ho 15 minut a následně ho sceďte.
  3. Do hlubší pánve dejte rozehřát máslo a osmažte na něm cibulku, ke které po zesklovatění nasypte oloupaná a nakrájená jablka. Vše zasypte třtinovým cukrem a nechte zkaramelizovat.
  4. Tip: Místo másla můžete použít odebraný husí výpek.
  5. Vše zalijte džusem a nechte redukovat, dokud se většina tekutiny neodpaří. 
  6. Přidejte zelí a pár minut prohřejte. Nakonec vše dochuťte solí, kmínem, případně octem a cukrem.

Jak připravit rolovaný knedlík

Rolovaný knedlík je typický tím, že obsahuje nějakou náplň, která je v něm zarolovaná. Může to být špenát, sýr, uzené maso, nebo v tomto případě anglická slanina. K jejich přípravě potřebujete 500 g brambor, 140 g hrubé mouky, 1 vejce,   50 g krupičky, 25 g solamylu, 20 g změklého másla, 1 žloutek, 100 g anglické slaniny a sůl.

  1. Brambory uvařte ve slupce. Po uvaření je oloupejte a nastrouhejte do mísy, ve které budete zpracovávat těsto.
  2. Brambory osolte a přimíchejte k nim vajíčko, krupičku, solamyl a 70 g mouky.
  3. Vypracujte těsto, do kterého postupně přisypávejte zbytek mouky a zapracujte kousky změklého másla. Těsto je dobře zpracované tehdy, když nelepí a je pevné.
  4. Než vytvarujete knedlíky, dejte si v hrnci vařit osolenou vodu.
  5. Pracovní plochu navlhčete a dejte na ni 4 kusy potravinové fólie (2 kusy vedle sebe a 2 na ně). Fólii pokapejte olejem.
  6. Na fólie položte těsto a trochu ho rozplácněte. Posypte ho trochou mouky a vyválejte do obdélníkového tvaru a tloušťky těsta asi 4 mm.
  7. Těsto potřete rozmíchaným žloutkem a obložte ho plátky slaniny.
  8. Pomocí fólie těsto zarolujte, rozpůlte a knedlíky zabalte do utěrky.
  9. Knedlíky zabalené v utěrce vložte do osolené vroucí vody a vařte je zhruba 20 minut.
  10. Pomocí vidličky knedlíky v horké vodě vybalte z utěrky, dejte na prkénko a propíchejte je na několika místech vidličkou, aby nepopraskaly.
Knedlík nakrájejte na plátky a servírujte ho společně se zelím a husími stehny. Vše zalijte podle chuti výpekem.
Dobrou svatomartinskou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky