Trhaná kachna / husa se zelím a bramborovými noky

recepty73 Kuchař: recepty73

Doba přípravy: 40 minut 2 - 3 porce Drůbeží maso 6 názorů

Suroviny

cca 280 g pečené kachny nebo husy + trochu výpeku
Noky:
500 g vařených brambor ve slupce, oloupaných
sůl dle chuti
1 vejce
cca 180 g hrubé mouky, dle moučnatosti brambor
Dušené zelí:
500 g kysaného zelí, okapaného
1 cibule - větší
olej nebo sádlo
sůl dle chuti
cca 2 lžíce cukru krupice, dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu nebo husu, kterou jsme pekli například k nedělnímu obědu a celou ji nedojedli, použijeme k výrobě tohoto rychlého pokrmu. Maso obereme od kostí a natrháme na menší kusy, které osmažíme v pánvi s trochou zbylého výpeku. Je-li třeba, můžeme opepřit nebo osolit.

  2. Vařené oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, přidáme vejce a promícháme. Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Mouky do těsta přidáme podle kvality brambor, umícháme vláčné nelepivé těsto, ze kterého na pomoučněném stole vyválíme 3 - 4 válečky silné cca 1,5 cm, které pokrájíme kartou na malé dílky - noky, které ihned naházíme do vroucí vody. Vařečkou je opatrně podebereme ode dna, přivedeme k varu a po vyplavání cca minutu povaříme a ihned scedíme.

  3. Na oleji nebo sádle osmažíme dorůžova drobně pokrájenou cibuli, ke které přisypeme okapané zelí, které mírně osolíme a osladíme dle chuti. Podlévat většinou není nutné, přidáním cukru pustí zelí dostatek šťávy, ve které pod poklicí zelí krátce podusíme za občasného promíchání.

  4. Vařené noky smícháme se zelím a natrhaným osmaženým masem a můžeme podávat.

  5. Pokud chceme, můžeme udělat k masu místo noků například "drbáky" (chlupaté knedlíky) a zelí můžeme udělat jak bílé, tak i červené. Vše dle vlastní chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 66 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Trhaná kachna / husa se zelím a bramborovými noky

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    ...děkuji všem za milé komentáře:-K ...je vidět, že minulost v nás všech zanechala velmi podobné stopy;-):-K:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Říkalo se tomu slejšky a myslím, že by dnes naše maminky - v mém případě to byla babička - popoháněl pro týrání zvířat nejen Brusel, ale i místní ochránci zvířat! :-D:-D Nešlo jen o játra, ale také o spoustu sádla, kterou taková husička oplývala. Tím se naši předkové krmili a rozhodně neměli takové problémy s arteriosklerózou, diabetem a všemi těmi civilizačními mrchami jako my dnes.:-//

    Odpovědět

  • casino casino

    Dajda: Eja57:
    No, doufám že mě neroztrháte...;-) leč aby té nostalgie tady nebylo málo:
    Vzpomínám, jak moje rodička dlábila ty dlouhokrké ptáky mezi koleny a cpala je čímsi podobným, jen co se do nich vešlo:-D Dnes by ji "Brusel" pohnal před soud :-((
    Ale ta játra potom, ta prý byla jedna báseň:yes: Škoda jen, že tehdy mi byla upřena...;-(

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak toto jídlo máme z kachny/husy/nejraděj ;-)na to se vždy druhý den moc těšíme;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Tohle je hodně vymakaný recept....:-K
    Ale ono většinou zbyde od každého trochu....s láskou vzpomínám na pondělní obědy u babičky před skoro půl stoletím - do pekáče nakrájené zbytky všeho z nedělního oběda, knedlí, zelí, zbytky masa, chvíli v troubě....mana nebeská...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    To jsem ráda, že ještě někdo nazývá tuhle tradiční českou přílohu noky, nikoliv gnochi, jak je teď módou! U nás doma se tyhle malé bramborové knedlíčky smíchané se zelím dělaly, co moje paměť sahá. A třeba právě ke kachně nebo k huse. Když jsem bydlela na koleji, vozila jsme si je v ešusu. S mojí spolubydlící jsme je přímo milovaly.<3 Za oknem v chladu vydržely klidně půl týdně, a to pak byly ještě lepší. Jen ten ešus, ve kterém se ohřívaly, nechtěl nikdo mýt.:-((

    Odpovědět

Tématické fráze: kachna a gnocci vařená husa jak udelat kysane zeli k huse bramborové noky ke kacene zbytky kachny s knedlikem co ze zbytku kachny co udelat kdyz zbyde kachna co se zbytkem kachna kachna smíchaná s knedlíky a zelím kachna zbytky trhane kachni prsicko husí stehna sbraborovými noky br.noky k masu trhana kachna s cervenym zelim recept na trhanou kachnu gnochi a pečená kachna

Zapomněl/a jsem heslo