Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný karamel podle Josefa Maršálka: Víte, jakým krémem letos slepovat ořechy?
Zdroj: Toprecepty

Jablečný karamel představuje naprosto vynikající a vyvážený krém do cukroví, ve kterém se snoubí chuť jablek, karamelu, másla a smetany. Známý cukrář a pekař Josef Maršálek se s námi o tento svůj recept podělil, a tak ho představujeme s jistotou, že vás dostane svou chutí stejně jako nás.

Ořechy plněné krémem patří k tradičnímu cukroví z dob našich babiček. Přesto jeho oblíbenost neupadá, právě naopak. Letos můžete vyzkoušet zase jinou náplň, a to jablečný karamel, po kterém se mlsné jazýčky budou olizovat ještě dlouho poté.

Jak připravit jablečný karamel k plnění cukroví

Na jednu dávku jablečného karamelu (vystačí na naplnění zhruba 30 ořechů) si připravte 120 g cukru krupice, 70 g jablečného moštu, 125 g másla, 100 g smetany, 2 g mořské soli a 1 svitek skořice.

  1. Ve větším hrnci smíchejte cukr, jablečný mošt, sůl a skořici a vše dohromady svařte do krásně zlatavého karamelu.
  2. Vzniklý karamel zalijte horkou smetanou, a to raději po menších dávkách, protože horký karamel výrazně vzkypí - obsah hrnce však nepřestávejte míchatBuďte při tomto kroku velmi opatrní, abyste se nepopálili.
  3. Přidejte máslo a směs přiveďte opět k varu. Odstavte z ohně, vyjměte svitek skořice a obsah hrnce nechte mírně vychladnout.
  4. Lehce vychladlou směs rozšlehejte tyčovým mixérem dohladka a nechte přes noc v lednici. Druhý den směs vyšlehejte do jemného a hladkého krému.
  5. Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a slepujte jím vámi vybrané cukroví. Použít ho můžete nejen na ořechy, ale také ke slepení lineckého či pudinkového strojkového cukroví. Záleží jen a pouze na vás a vašich chutích.

Co myslíte, dáte letos zelenou inovacím v otázce plnění cukroví, nebo zůstanete věrní klasice v podobě máslového krému se Salkem? Ať tak nebo tak, třeba vás v rozhodnutí popožene videorecept na ořechy s jablečným karamelem podle Josefa Maršálka. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni a krásné vánoční svátky.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli