Jak vyfouknout vejce na velikonoční výzdobu. Poradíme tradiční postup
Blížící se Velikonoce vybízí k přípravě velikonoční výzdoby. Tradiční součástí velikonočních vazeb či rozkvétajících větviček ve váze jsou nazdobená vyfouknutá vejce. Poradíme krok za krokem, jak vejce vyfouknout tradičním způsobem.
Jak vyfouknout vejce
Vejce jsou základem pro velikonoční výzdobu. Pokud je vyfoukneme, pak při šetrném uskladnění mohou posloužit i do dalších let a tím se pečlivá práce mnohonásobně vrátí. Připravili jsme podrobný postup, jak vejce vyfouknout:
- Vejce dobře omyjeme a očistíme teplou vodou a saponátem.
- Jemně zakroužíme vejcem ve vzduchu, aby se lépe odděloval bílek od skořápky.
- Připravíme misku, do které budeme obsah vejce vyfukovat - určitě ho pak dále využijeme.
- Z každé strany - do špiček vajíček - vytvoříme malou dírku. Pomůže nám jehla, špendlík, manikúrní nůžky nebo ostrý nůž. Báječné otvůrky získáme pomocí malého kulatého pilníku. Dírka na užší špičce, kterou do vejce foukáme, může být menší. Dírku na širší straně vejce, kterou bude vejce vytékat, bude třeba vytvořit větší.
- Prostřednictvím jedné dírky jemně zamícháme obsah vejce. Poslouží nám k tomu párátko nebo jehla. Naruší se struktura žloutku a půjde lépe vyfouknout.
- Vyfukovat vejce můžeme přímo ústy přiloženými k jedné dírce na vejci. Výsledek bude efektivní, protože nám nebude nikudy unikat zbytečně vzduch. Pokud nám tento postup hygienicky nevyhovuje, pak do dírky zlehka zasuneme plastové brčko a foukáme skrze něj nebo vyfukujeme přes jednu vrstvu papírového kapesníku přiloženého na vejce.
- Vejce ve dřezu napustíme trochou vody, opět zakroužíme a vodu necháme vytéct dírkou, případně ji vyfoukneme. Díky tomuto závěrečnému postupu se zbavíme zbytků ve vyfouknuté skořápce.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Po vyfouknutí vajec přichází chvíle na jejich pečlivé zdobení a barvení.
Tip na závěr: Pokud přemýšlíte, jak obarvit vařená (nevyfouknutá) vajíčka přírodním způsobem, pak se inspirujte v následujícím videu:
Barvení vajíček pomocí přírodních surovin
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z pomalu pečeného bůčku
Přidáno před 2 hodinami

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 17 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 23 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno 29. 5. 2023 09:56

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.