"Naklíčené" bulky (s pšeničnými klíčky)

cathleen Kuchařka:

8 kusů Slané pečivo 26 názorů

524
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Suroviny

Na omládek:
120 ml vody (vlažné)
lžička sladěnky (nebo sladovitu)
18-21 g droždí
150 g hladké mouky
Dále:
180 ml vody
2 rovné lžičky soli
30 g oleje
70 g pšeničných klíčků
300-310 g pšeničné chlebové mouky
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře smícháme a v zakryté misce necháme asi 45 minut kynout.

  2. Pak přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout. Vykynuté vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, malinko podsypneme moukou. Rozdělíme na 8 kusů, z každého uděláme bulku a všechny bulky necháme na plechu na pečicím papíru nebo fólii nakynout (před kynutím můžeme bulky ozdobně naříznout).

  3. Upečeme v dobře vyhřáté troubě (200°C/asi 25min).

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

V Magazínu zdraví se o klíčcích píše.....

Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, které jsou hodnotnější než gluten endospermu, protože mají dostatek lysinu a esenciální mastné kyseliny (10 %), a sice kyselinu linolovou a kyselinu alfalinolenovou.

Dále je bohatý na vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselinu listovou, vitamin E, silný antioxidant; minerály, zejména fosfor, hořčík, železo a stopové prvky; enzymy, např. antioxidant superoxid-dismutáza; octacosanol, který se nachází v pšeničních klíčcích a jejich tucích, v menším poměru v oleji z některých semen. Ukázalo se, že přirozeně zvyšuje odolnost proti únavě a tělesnou výkonnost.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky


Ohodnoťte recept: "Naklíčené" bulky (s pšeničnými klíčky)

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo