Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začátečníci se někdy ptají i na zdánlivé samozřejmosti. Kdo se neptá, může jídlo zbytečně pokazit, což by byla škoda. Proto máme pochopení pro úplné začátečníky, kterým rádi odpovíme na vše - protože nikdo neví všechno.

Brambory nakrájené na plátky často potřebujeme do zapékaných jídel nebo do bramborových salátů. Do salátu je vhodnější uvařit brambory v celku ve slupce, pak je teprve oloupat a nakrájet podle potřeby a preferencí strávníků.

Jak dlouho vařit brambory na plátky

Vše záleží na tloušťce plátků. Čím tenčí, tím rychleji jsou uvařené.

  • Plátky zalijte vroucí, dobře osolenou vodou (brambory hodně soli natáhnou) a rychle uveďte znovu do varu.
  • Vařte při mírném varu 2–3 minuty. Pokud budete bramborové plátky zapékat, je lépe je mít pevnější, aby se později nerozpadly. Zapékáním ještě více změknou.
  • Uvařené bramborové plátky sceďte a nechte okapat. Vývar z nových brambor využijte třeba na polévku.

Tip: Pokud z brambor nakrájíte tenčí, méně než 4 mm silné plátky, můžete je zapékat bez předvaření - "uvaří" se během zapékání. Ušetříte nádobí, energii i čas. Navíc se chuť brambor zbytečně nevylouhuje do vody.

Jednoduché zapečené brambory s cuketou pro vás máme natočené i jako videorecept. Pokud budete postupovat podle videa krok za krokem, pochutnáte si.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli