Jak dlouho vařit brambory pokrájené na plátky? Radíme nejen začátečníkům
Začátečníci se někdy ptají i na zdánlivé samozřejmosti. Kdo se neptá, může jídlo zbytečně pokazit, což by byla škoda. Proto máme pochopení pro úplné začátečníky, kterým rádi odpovíme na vše - protože nikdo neví všechno.
Brambory nakrájené na plátky často potřebujeme do zapékaných jídel nebo do bramborových salátů. Do salátu je vhodnější uvařit brambory v celku ve slupce, pak je teprve oloupat a nakrájet podle potřeby a preferencí strávníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho vařit brambory na plátky
Vše záleží na tloušťce plátků. Čím tenčí, tím rychleji jsou uvařené.
- Plátky zalijte vroucí, dobře osolenou vodou (brambory hodně soli natáhnou) a rychle uveďte znovu do varu.
- Vařte při mírném varu 2–3 minuty. Pokud budete bramborové plátky zapékat, je lépe je mít pevnější, aby se později nerozpadly. Zapékáním ještě více změknou.
- Uvařené bramborové plátky sceďte a nechte okapat. Vývar z nových brambor využijte třeba na polévku.
Tip: Pokud z brambor nakrájíte tenčí, méně než 4 mm silné plátky, můžete je zapékat bez předvaření - "uvaří" se během zapékání. Ušetříte nádobí, energii i čas. Navíc se chuť brambor zbytečně nevylouhuje do vody.
Jednoduché zapečené brambory s cuketou pro vás máme natočené i jako videorecept. Pokud budete postupovat podle videa krok za krokem, pochutnáte si.
Komentáře