Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to tedy polenta je a jak ji připravit?
Polenta je kaše, uvařená z kukuřičné krupice. Tradičně se připravovala v severní Itálii a zemích jihovýchodní Evropy a ač bývala označována za jídlo chudých, dnes tato kukuřičná kaše představuje často vyhledávanou gurmánskou pochoutku.
Příprava polenty
Připravit ji můžeme dvěma způsoby, z polenty instantní nebo kukuřičné krupice. Je to vlastně totéž, jen instantní kukuřičná krupice bývá označována přímo názvem "polenta".
1. Instantní polenta, kterou někteří výrobci nazývají polentou "za minutku", tak rychle ji můžeme připravit (i když se jedná o několik minutek, ne jednu jedinou). Krupice na tuto polentu byla výrobcem předvařená a následně usušená. K přípravě instantní polentové kaše stačí opravdu pár minut.
Krémovou a hedvábnou polentovou kaši připravíte v poměru 100 g instantní polenty na 1 litr vody a na její uvaření si připravte nejlépe hrnec s nepřilnavým povrchem. Vodu osolte (stačí zarovnaná lžička soli), přiveďte k varu a polentu do ní za stálého míchání opatrně vsypejte. Aby se v kaši neudělaly hrudky, je třeba polentu vsypávat do vody tenkým pramínkem, za stálého promíchávání metličkou.
Polentu vařte za stálého míchání na velmi mírném plameni. Po pár minutách začne kaše houstnout, cca po 5-7 minutách máte téměř hotovo. Pro lepší chuť můžete na teple držet polentu celkem 10 minut, nakonec do ní vmíchejte 2 lžíce másla nebo olivového oleje. Kaše bude díky tomu krásně krémová.
Horkou polentovou kaši podávejte hned, protože stáním a chladnutím tuhne.
Tuhou polentu připravíte podobně. Budete postupovat jako při přípravě krémové kaše, ale zvolíte trochu jiný poměr surovin - 100 g instantní polenty na 600 ml vody. Jakmile polenta při vaření zhoustne, přelijete ji do nízké formy nebo pekáčku, které jsou vymazané tukem nebo vyložené pečicím papírem. Polenta, urovnaná do stejnoměrné vrstvy, by v nich měla být asi 1–2 cm vysoká. Tento polotovar dejte do chladu ztuhnout. Nejlepší je připravit si polentu den předem, v lednici vydrží 2-3 dny.
Nakrájenou ji pak můžete třeba opékat na pánvi, v troubě, nebo na grilu.
2. Polenta z kukuřičné krupice trvá mnohem delší dobu, ale vedle té instantní je chuťově mnohem výraznější a zajímavější.
Základní poměr surovin při vaření polenty z krupice je 1 díl krupice a 4 díly vody. Chcete-li mít polentu krémovější, přidejte díl vody navíc a kaši vařte ještě o 5-10 minut déle. Jak tedy na to?
Osolte vodu, přiveďte ji k varu a za stálého míchání vsypte kukuřičnou krupici. Do 15 minut polenta v hrnci zhoustne do kaše. Ztlumte co nejvíce příkon tepla a za občasného promíchání vařte polentu dál, celkem asi 45 minut. Dbejte na to, aby se polenta nepřipalovala a dejte pozor na opaření, hustá polenta ráda prská. Kdyby se zdála hustá až moc, můžete s citem přilít trochu vařící vody.
Na závěr kaši zjemníte kouskem másla a dosolíte ji podle chuti.
Ano, uvařit polentu z kukuřičné krupice dá práci i starost, ale zároveň si tuhle práci můžete ulehčit. Stačí odměřenou krupici s vodou smíchat a nechat v lednici odležet 8-12 hodin. Krupice nabobtná a její vaření se pak o třetinu zkrátí - bude jí stačit 30 minut pomalého varu.
Jak vyzdvihnout chuť polenty?
Můžete ji:
-
zjemnit kouskem másla
-
ochutit strouhaným parmezánem nebo mozzarellou
-
ochutit mořskou solí a čerstvě mletým pepřem
-
ochutit vmícháním másla a pesta
-
uvařit v mléku, zeleninovém nebo masovém vývaru
-
ochutit sekanými čerstvými bylinkami
Kam (a jak) polentu použít?
Je téměř nemožné vyjmenovat všechna jídla, ke kterým se polenta servíruje nebo ve kterých hraje hlavní roli.
-
může z ní být předkrm, hlavní chod nebo jen příloha, ale chutná i připravená jako sladký dezert
-
hodí se k vařenému, dušenému i pečenému masu nebo zelenině
-
chutná v kombinaci s houbami, sýry nebo luštěninami
-
je výborná zapékaná s dalšími surovinami
-
nakrájené kousky ze studené a husté polenty můžete smažit, grilovat, zapékat i opékat
-
jako podklad pro koláč (slaný i sladký) nebo "pizzu"
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 4 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Komentáře