Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomeranče jsou báječné ovoce, které krásně voní a také chutná. Někdy se nám do loupání nechce, protože kolem kape hodně šťávy. Slupka nám občas zůstane i za nehty. Podívejte se na video – jednoduchý návod vás naučí dva způsoby, jak snadno oloupat pomeranče a přitom se zbytečně neušpinit.

O tom, jaký pomeranč bude, rozhoduje nejen jeho vyzrálost, ale také odrůda. Některé v sobě mají více pecek a jsou kyselejší, jiné jsou sladké a pecek je v nich jen minimálně. Způsob loupání pomeranče závisí na tom, jak jej budeme chtít využít. Pokud z něj chceme získat šťávu, tak je loupání zbytečné, v tom případě stačí pomeranč jen rozpůlit.

Dva způsoby loupání pomeranče

Připravte si pomeranč a ostrý nůž. Podle videonávodu si vyberte jeden ze dvou způsobů loupání.

  • 1. způsob: Obřízněte, ale nedořízněte kolečka slupky na obou stranách pomeranče. Veďte kolmý řez od jednoho vyříznutého kolečka k druhému, řez opakujte celkem třikrát nebo čtyřikrát po obvodu pomeranče. Pak už jen zbývá odloupnout naříznutá kolečka a také naříznuté části slupek.
  • 2. způsob: Veďte řez kolem dokola nejširší částí pomeranče, Pak zajeďte nehtem pod slupku a celou polovinu slupky naráz sloupněte. Stejným způsobem postupujte při odstranění druhé poloviny slupky.

Pomeranč lahodně chutná jen tak samotný, ale můžete jej také přidávat do salátů a zdobit jím poháry. Uplatní se nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni. 

Podívejte se také, jak oloupat pomelo.

 

Komentáře

Další tipy a triky