Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazole jsou oblíbené luštěniny, které se vyznačují vysokou výživnou hodnotou a dají se zpracovat do mnoha výtečných jídel. Jejich vaření trvá déle a před vařením se doporučuje namáčení. Začátečníkům poradíme, jak fazole namáčet, a vysvětlíme, jaký to má význam.

Fazole si sice můžeme vypěstovat na zahradě, ale obvykle je sklízíme pro jejich lusky ještě s nezralými semeny. Suché fazole je výhodnější koupit, prodávají se v různých velikostech, tvarech a barvách - každý si může vybrat podle chuti a osobních preferencí, s ohledem na způsob využití.

Jak namáčet fazole

Postup namáčení je velmi jednoduchý:

  1. Fazole nejprve propláchneme studenou vodou, nejlépe to jde na cedníku.
  2. Pak je dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
  3. Necháme je namočené přes noc (8–12 hodin). Menší fazolky stačí namočit na kratší dobu.
  4. Druhý den vodu slijeme a fazole znovu propláchneme.

V nové vodě je pak uvaříme do změknutí. Při vaření k nim lze přidat např. bobkový list. Často se přidávají bylinky, které působí proti nadýmání.

Proč namáčet fazole

Namáčení fazolí přináší několik výhod:

  • Při namáčení se do vody vyluhují látky, které způsobují nadýmání. To je pro mnoho z nás opravdu důležité.
  • Vaření fazolí po namočení probíhá rychleji, pro změknutí stačí výrazně kratší doba.
  • Kratší doba vaření znamená také nižší náklady na energie a méně času, kdy je musíme hlídat.
  • Po uvaření bývají předem namočené fazole chutnější, změknou rovnoměrně a jejich chuť je pak velmi příjemná. 

Vaření fazolí si můžeme usnadnit použitím pomalého hrnce, který sice luštěniny vaří delší dobu, ale při mírné teplotě, při které je hlídání zbytečné. Jinou osvědčenou možností je vaření fazolí v tlakovém hrnci.

Jedním z nejoblíbenějších fazolových jídel je polévka. Pro inspiraci můžete zhlédnout následující video:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli