Jak nechat zčervenat zelená rajčata? Při dobré péči vydrží až do listopadu
Zahrádkáři na podzim sledují předpověď počasí a některé druhy zeleniny včas sklidí před ochlazením. Nejchoulostivější je plodová zelenina, například rajčata už na záhonech nezčervenají a potřebují včasné otrhání. Poradíme, jak se o ně doma postarat.
Rajčata s předstihem začínáme připravovat na závěr sezóny. Sklízíme všechna načervenalá rajčata a dáváme je do bedniček do chráněné místnosti. Tím mají rostliny sílu, aby co nejvíce dalších plodů stihlo před ochlazením povyrůst a získat alespoň trochu barvy. Když však víme, že mají přijít první mrazíky, je už nejvyšší čas sklidit rajčata kompletně, včetně zelených plodů. V domácích podmínkách z nich ještě můžeme mít užitek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat rajčata zčervenat
Poradíme vám osvědčený postup, který zajistí postupné dozrávání plodů.
- Rajčata sklidíme včas před příchodem prvních ranních mrazíků. Doma postupně zčervenají všechny dostatečně narostlé plody.
- Rozložíme je v jedné vrstvě do bedýnky s plným dnem, na velký tác nebo na plech vyložený papírem (např. papírovou utěrkou). Postačí také nízká papírová krabice - záleží vždy na tom, kolik rajčat k dozrání ještě máme.
- K dozrávání se hodí pouze zdravá a kvalitní rajčata. Poškozené nebo nakažené plody mezi ostatní nedáváme. Riziko představují také všechny naprasklé plody, praskliny se obvykle zvětší a bývají vstupní branou plísní, často se kolem nich začnou shlukovat octomilky.
- Rajčata umýváme až těsně před konzumací.
- Mezi dozrávající rajčata se doporučuje dát zralé jablko nebo banán, toto ovoce uvolňuje etylen a takto podporuje rychlejší dozrávání plodů, není však nutné.
- Ideální teplota pro dozrávání je přibližně 18–20 °C. Při teplotách pod 16 °C se mohou rajčata začít kazit, naopak při vyšších teplotách dochází k rychlejšímu vysychání plodů, ty pak ztrácí na chutnosti.
- Rajčata dobře dozrávají na tmavém místě, nicméně úplná tma není nutná. Plody stačí přikrýt papírem nebo novinami.
- Rajčata je potřeba průběžně kontrolovat, proto je nejlepší, když je máme po ruce, snadno dostupná.
- Všechny kazící se plody hned odstraňujeme a červené plody postupně spotřebujeme.
Zpracování zelených rajčat
Názory na zpracování zelených rajčat jsou různé. Někdo je zásadně nekonzumuje, jiný je používá do některých zavařenin. Můžeme vám nabídnout několik vyhledávaných receptů z našeho receptáře pro případ, že byste zelená rajčata chtěli takto využít.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře