Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nechat zčervenat zelená rajčata? Při dobré péči vydrží až do listopadu
Zdroj: Eva Skoumalová

Zahrádkáři na podzim sledují předpověď počasí a některé druhy zeleniny včas sklidí před ochlazením. Nejchoulostivější je plodová zelenina, například rajčata už na záhonech nezčervenají a potřebují včasné otrhání. Poradíme, jak se o ně doma postarat.

Rajčata s předstihem začínáme připravovat na závěr sezóny. Sklízíme všechna načervenalá rajčata a dáváme je do bedniček do chráněné místnosti. Tím mají rostliny sílu, aby co nejvíce dalších plodů stihlo před ochlazením povyrůst a získat alespoň trochu barvy. Když však víme, že mají přijít první mrazíky, je už nejvyšší čas sklidit rajčata kompletně, včetně zelených plodů. V domácích podmínkách z nich ještě můžeme mít užitek.

Jak nechat rajčata zčervenat

Poradíme vám osvědčený postup, který zajistí postupné dozrávání plodů.

  • Rajčata sklidíme včas před příchodem prvních ranních mrazíků. Doma postupně zčervenají všechny dostatečně narostlé plody.
  • Rozložíme je v jedné vrstvě do bedýnky s plným dnem, na velký tác nebo na plech vyložený papírem (např. papírovou utěrkou). Postačí také nízká papírová krabice - záleží vždy na tom, kolik rajčat k dozrání ještě máme.
  • K dozrávání se hodí pouze zdravá a kvalitní rajčata. Poškozené nebo nakažené plody mezi ostatní nedáváme. Riziko představují také všechny naprasklé plody, praskliny se obvykle zvětší a bývají vstupní branou plísní, často se kolem nich začnou shlukovat octomilky.
  • Rajčata umýváme až těsně před konzumací.
  • Mezi dozrávající rajčata se doporučuje dát zralé jablko nebo banán, toto ovoce uvolňuje etylen a takto podporuje rychlejší dozrávání plodů, není však nutné.
  • Ideální teplota pro dozrávání je přibližně 18–20 °C. Při teplotách pod 16 °C se mohou rajčata začít kazit, naopak při vyšších teplotách dochází k rychlejšímu vysychání plodů, ty pak ztrácí na chutnosti.
  • Rajčata dobře dozrávají na tmavém místě, nicméně úplná tma není nutná. Plody stačí přikrýt papírem nebo novinami.
  • Rajčata je potřeba průběžně kontrolovat, proto je nejlepší, když je máme po ruce, snadno dostupná.
  • Všechny kazící se plody hned odstraňujeme a červené plody postupně spotřebujeme.

Zpracování zelených rajčat

Názory na zpracování zelených rajčat jsou různé. Někdo je zásadně nekonzumuje, jiný je používá do některých zavařenin. Můžeme vám nabídnout několik vyhledávaných receptů z našeho receptáře pro případ, že byste zelená rajčata chtěli takto využít.

Nejchutnější jsou rajčata pěkně vybarvená. Doma zbarvená už sice nedosahují skvělé chuti venku dozrálých rajčat, na podzim jsme ale rádi alespoň za ně. Pokud rajčat stále máte dostatek, můžete je využít na uvaření leča.

 

Komentáře

Další tipy a triky