Jak poznat, že je maso dostatečně vyuzené? Poradíme hned několik spolehlivých znaků
Sychravé podzimní dny přímo svádí k roztopení domácí udírny a strávení času na zahradě s přáteli za typické vůně doutnajícího dřeva. Přestože je uzení časově náročné, výsledné pochoutky za to pochopitelně stojí.
Uzení masa není žádná velká věda a díky přesnému postupu, který se často v rodinách předává z generace na generaci, budete vytahovat báječné pochoutky. Před samotným uzením je důležité maso naložit do mořské soli či solného roztoku, poté je už čas maso vyudit za pomoci studeného či horkého kouře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat, že je maso vyuzené
Poradíme nejčastější znaky, díky kterým poznáte správně vyuzené kousky masa:
- Správná barva i textura: Jedním z nejčastějších znaků správně vyuzeného masa je na povrchu tmavě hnědá barva. Maso by mělo také na dotek působit jemně a pružně, nikoli vysušeně.
- Růžové zbarvení: Hlavním znakem může být také tzv. "smoke ring", jedná se o růžovou vrstvu pod vnější kůrkou, která vzniká reakcí mezi dřevěným kouřem a látkami obsaženými v mase.
- Vnitřní teplota: Spolehlivým znakem vyuzeného masa je především vnitřní teplota, kterou můžete kontrolovat zapichovacím digitálním teploměrem, podle typu masu.
Uzené koleno chutná naprosto dokonale, když je upečené v troubě s lahodnou marinádou. Takto připraveným kolenem můžete s úspěchem pohostit rodinu i přátele, v mnoha rodinách se dokonce řadí mezi typické novoroční pokrmy.
Snadný videonávod vám pomůže s přípravou vítaného jídla pěkně krok za krokem. K uzenému kolenu vám postačí krajíc křupavého chleba, žádná další velká příprava není potřeba.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře