Domácí klobásky

pavelk Kuchař:

Doba přípravy: ? 200 kusů klobásek Vepřové maso 76 názorů

530

Suroviny

17 kg vykostěného bůčku
3 kg zadního hovězího
40 dkg sůl
3 hlavičky česneku
pepř
kmín
sladká paprika
pálivá paprika podle chuti
voda
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bůček pomelu na hrubé šajbě a vsypu sůl (2 dkg soli na 1 kg masa), dobře promíchám, uložím (bez vzduchových bublin) do vhodné nádoby a dám do ledničky na 3-4 dny.

  2. Po této době dám maso do velké nádoby, přidám česnek a ostatní koření podle chuti s tím, že papriky dávám minimálně. Vše důkladně promísím a přidávám studenou vodu (3-4 litry).

  3. Mezitím pomelu hovězí na jemné šajbě, přidám sůl (2 dkg na 1 kg masa), promíchám a vložím k bůčku a opět pořádně promíchám. Plním do vyšlemovaných střev a takto naplněná střeva uložím přes noc do chladu, aby maso ještě dozrálo.

  4. Udím v předem dobře vyhřáté udírně při cca 70-80°C asi 6 hodin. Klobásky nechám vychladnout a otřu je ubrousky, aby nebyla tolik cítit mírná hořkost z kouře.

Poznámka

Všichni, kteří je ochutnali, si je nemohli vynachválit a proto jsem se rozhodl se podělit s dalšími čtenáři.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 951 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí klobásky

  • Ján Ján(neregistrovaný)

    toho cesnaku je nejako málo

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    honza: Ano, i kančí se dá použít, ale nevím jaká by to byla chuť.

    Odpovědět

  • honza honza(neregistrovaná)

    mam kanci muze se pouzit jako hovezi diky

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    Dělám je taky tak ve stejném poměru.Když mám králíka,tak ho dám místo hovězího.Zatím taky každý chválil.

    Odpovědět

  • maja1212 maja1212

    pavelk: Dobře, zkusím to tak udělat :-) Děkuji

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    maja1212: To je těžký, odhadnou přesně množství koření. Někdo dává 20 gr. pepře, 7 gr. kmínu, 10 gr. papriky... na kilo směsi. Poradím ti: když namícháš směs s kořením, udělej malé kuličky ve tvaru karbanátku a po propečení je ochutnej a buď něco přidáš, nebo necháš tak, jak to je. Já to chutnám syrové a hned vím, co přidat. Z počátku raději toho koření méně. To se dá ještě ovlivnit.

    Odpovědět

  • maja1212 maja1212(neregistrovaný)

    Zdravím, mohu poprosit jaká přibližná gramáž koření patří do těch klobásek. Koření podle chuti je pro mě široký pojem :-) Děkuji

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    rita: Tak ten svůj recept si uchovej v tajnosti. Pokud tak udíš 4-5 dnů, mám za to, že klobásky budou suché. Toto uzení se spíš hodí na maso.

    Odpovědět

  • rita rita(neregistrovaná)

    Tie klobásy máš v tom horúcom dyme uvarené.Pravé klobásy sa údia studeným dymom 4 až 5 dní.Viacerí kamaráti z Čiech si pýtali recept,ale nikdy ich nemali také ako ich jedli odo mňa a to lem preto,lebo ich v udiarni uvarili.

    Odpovědět

  • Pepino Pepino(neregistrovaný)

    pavelk: Ahoj,

    Děkuji za odkaz a i za radu ohledně klobás.Do 14 dní je budu zkoušet.Pak dám info.

    Pepino

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Pepino: Dělám tímto způsobem klobásky už pár desítek let. Česnek je velmi aromatický a jeho chuť se rozloží i když ho dávám až ve druhé fázi, kdy je již hmota naplněná ve střívkách. Co se týká uzeného masa, s úspěchem používám tento: www.toprecepty.cz/recept/9217-domaci-uzene-na-polsky-zpusob/ . Holt někdo je proti rychlosoli a tak ji někteří lide odsuzuji, ale já si myslím, že neprávem. Ať se ti dílo podaří.:yes:

    Odpovědět

  • Pepino Pepino(neregistrovaný)

    Ahoj pavelk,
    včera jsem dostavěl krb s udírnou.A otec oznámil že teď,když máme každý udírnu, že si klobásy bude dělat každý sám.No a já našel tvůj recept.,,už ho mám vytištěn,,:-D Jen jsem se chtěl zeptat ohledně toho česneku zda ho mám dát až v bodu 2 nebo jak píše aricana hned v bodu 1.Budu je dělat cca za 14 dní tak pak dám info.Už teď mi tečou sliny.,,Jo a má ještě někdo dobrý recept na uzení masa,,?

    Odpovědět

  • aricana aricana(neregistrovaná)

    Na 17 kg max 2 kg hovězího,čím více ho dáte tím více jsou klobásky suché. A navíc,česnek se dává hned první den,pokud maso je naložené jen se solí,tak už nikdy nechytne tu správnoučesnekovou chuť
    :-O

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    draktrucker: Jak málo šťavnaté, to se jako drolí? Jaký jsi měl bůček, hodně libový? Jakou teplotou jsi udil? Je mnoho otazníku. ;-)

    Odpovědět

  • draktrucker draktrucker(neregistrovaný)

    Ahoj pavelk. Délam klobasy podobne jako ty ale mam je malo stavnate. co s tim........ kde delam chybu;-(;-( udim max 5 hodin, klobasy maji krasnou barvu ale nemaji stavu........ jsou suche:-//

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: vyroba domacich klobas klobásy recepty domaci uzene klobasy výroba klobás recept na klobásy recept na klobásy do udírny výroba domácích klobásek výroba domácích klobás video vyroba domácí vepřové klobásy recept na domácí uzené klobásy vyroba klobasek klobásy recepty video domaci uzene klobasy recept klobásky recept klobásy recept recepty na vyrobu domacich klobas skopové klobásy recepty uzení klobásek recepty na klobásy recept na klobásky

Zapomněl/a jsem heslo