Domácí klobásky

pavelk Kuchař:

Doba přípravy: ? 200 kusů klobásek Vepřové maso 66 názorů

527
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Suroviny

17 kg vykostěného bůčku
3 kg zadního hovězího
40 dkg sůl
3 hlavičky česneku
pepř
kmín
sladká paprika
pálivá paprika podle chuti
voda
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bůček pomelu na hrubé šajbě a vsypu sůl (2 dkg soli na 1 kg masa), dobře promíchám, uložím (bez vzduchových bublin) do vhodné nádoby a dám do ledničky na 3-4 dny.

  2. Po této době dám maso do velké nádoby, přidám česnek a ostatní koření podle chuti s tím, že papriky dávám minimálně. Vše důkladně promísím a přidávám studenou vodu (3-4 litry).

  3. Mezitím pomelu hovězí na jemné šajbě, přidám sůl (2 dkg na 1 kg masa), promíchám a vložím k bůčku a opět pořádně promíchám. Plním do vyšlemovaných střev a takto naplněná střeva uložím přes noc do chladu, aby maso ještě dozrálo.

  4. Udím v předem dobře vyhřáté udírně při cca 70-80°C asi 6 hodin. Klobásky nechám vychladnout a otřu je ubrousky, aby nebyla tolik cítit mírná hořkost z kouře.

Poznámka

Všichni, kteří je ochutnali, si je nemohli vynachválit a proto jsem se rozhodl se podělit s dalšími čtenáři.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 892 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí klobásky

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Pepino: Dělám tímto způsobem klobásky už pár desítek let. Česnek je velmi aromatický a jeho chuť se rozloží i když ho dávám až ve druhé fázi, kdy je již hmota naplněná ve střívkách. Co se týká uzeného masa, s úspěchem používám tento: www.toprecepty.cz/recept/9217-domaci-uzene-na-polsky-zpusob/ . Holt někdo je proti rychlosoli a tak ji někteří lide odsuzuji, ale já si myslím, že neprávem. Ať se ti dílo podaří.:yes:

    Odpovědět

  • Pepino Pepino(neregistrovaný)

    Ahoj pavelk,
    včera jsem dostavěl krb s udírnou.A otec oznámil že teď,když máme každý udírnu, že si klobásy bude dělat každý sám.No a já našel tvůj recept.,,už ho mám vytištěn,,:-D Jen jsem se chtěl zeptat ohledně toho česneku zda ho mám dát až v bodu 2 nebo jak píše aricana hned v bodu 1.Budu je dělat cca za 14 dní tak pak dám info.Už teď mi tečou sliny.,,Jo a má ještě někdo dobrý recept na uzení masa,,?

    Odpovědět

  • aricana aricana(neregistrovaná)

    Na 17 kg max 2 kg hovězího,čím více ho dáte tím více jsou klobásky suché. A navíc,česnek se dává hned první den,pokud maso je naložené jen se solí,tak už nikdy nechytne tu správnoučesnekovou chuť
    :-O

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    draktrucker: Jak málo šťavnaté, to se jako drolí? Jaký jsi měl bůček, hodně libový? Jakou teplotou jsi udil? Je mnoho otazníku. ;-)

    Odpovědět

  • draktrucker draktrucker(neregistrovaný)

    Ahoj pavelk. Délam klobasy podobne jako ty ale mam je malo stavnate. co s tim........ kde delam chybu;-(;-( udim max 5 hodin, klobasy maji krasnou barvu ale nemaji stavu........ jsou suche:-//

    Odpovědět

  • Jiří Kříž Jiří Kříž(neregistrovaný)

    My jsme je dělali v devadesátých letech. Do pomletého masa jsme dávali dva sáčky sladké papriky a jeden sáček pálivé na 10 kilo. Maso jsme pomleli v pátek přidali všechno co tam patří naplnily do střev dali do ledničky, a v sobotu se udilo.

    Odpovědět

  • Kozojed Kozojed(neregistrovaný)

    Petr H.: O co ti, ty vořechu, jde? Pokud o zničení baktérirí, od toho je tady to tepelné zpracování, A toho, co máš na rukou běžně se bát nemusíš. Ale na záchod by sis ty rukavice brát měl.:-)

    Odpovědět

  • Věra horvathová Věra horvathová(neregistrovaný)

    Před koncem uzeni,jsme ještě vkládali do uzáku různě ochucený sýr a ten neměl chybu.:-))

    Odpovědět

  • Věra horvathová Věra horvathová(neregistrovaný)

    přesně tak jsme je dělali a byly vynikající. Vždycky se stahovali sousedi a klobásky byly brzo pryč.:-p

    Odpovědět

  • NAĎA NAĎA(neregistrovaný)

    STŘEVA BEZ PROBLÉMŮ PRODAJÍ V GLOBUSU.ASPOŇ V PARDUBICKÉM URČITĚ.:-))

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    My necháváme hmotu déle odstát, nejméně 24 hodin před narážením do střev . Znovu jí před tím mícháme, je pak taková plnější, homogenejší. Jinak klobouk dolů před tou délkou uzení - u nás se klobásy nechávají dojít v 70 stupňů horké vodě, a pak znova zauzujé
    http://www.zabijacky.cz/news/klobasy-recepty-a-dom...http://www.zabijacky.cz/news/klobasy-recepty-a-domaci-vyroba/

    Odpovědět

  • Udin Udin(neregistrovaný)

    Dekuji mockrat za radu.Zkusim to.

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    Udin:To bych nedoporučoval, protože krystalky ledu by narušily strukturu střeva. Já je uchovávám v lednici, kde vydrží až rok bez problému.:-)

    Odpovědět

  • Udin Udin(neregistrovaný)

    Muzu zbyla streva na klobasy nasolena dat do mraznice ?Dekuji.

    Odpovědět

  • Navir Navir

    pavelk: To je ukázka véééélmi odolného jedince, který utekl z ochrany a před ním BACHA :-!:-D To jsou prudiči NON PLUS ULTRA :-D:-D:-D

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo