

Domácí klobásky
Suroviny 200 kusů klobásek
- 17 kg vykostěného bůčku
- 3 kg zadního hovězího
- 40 dkg sůl
- 3 hlavičky česneku
- pepř
- kmín
- sladká paprika
- pálivá paprika podle chuti
- voda
Postup přípravy receptu
Bůček pomelu na hrubé šajbě a vsypu sůl (2 dkg soli na 1 kg masa), dobře promíchám, uložím (bez vzduchových bublin) do vhodné nádoby a dám do ledničky na 3-4 dny.
Po této době dám maso do velké nádoby, přidám česnek a ostatní koření podle chuti s tím, že papriky dávám minimálně. Vše důkladně promísím a přidávám studenou vodu (3-4 litry).
Mezitím pomelu hovězí na jemné šajbě, přidám sůl (2 dkg na 1 kg masa), promíchám a vložím k bůčku a opět pořádně promíchám. Plním do vyšlemovaných střev a takto naplněná střeva uložím přes noc do chladu, aby maso ještě dozrálo.
Udím v předem dobře vyhřáté udírně při cca 70-80°C asi 6 hodin. Klobásky nechám vychladnout a otřu je ubrousky, aby nebyla tolik cítit mírná hořkost z kouře.
Poznámka od kuchařky
Všichni, kteří je ochutnali, si je nemohli vynachválit a proto jsem se rozhodl se podělit s dalšími čtenáři.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí klobásky
-
RE; pavelk: tak to ti povim naprosto přesně hořká a úplně nechutné protože maso divočáka je suchá není to tak vepřové normální ale divočák je suchý celkově a jinak aj guláš
-
toho cesnaku je nejako málo
-
honza: Ano, i kančí se dá použít, ale nevím jaká by to byla chuť.
-
mam kanci muze se pouzit jako hovezi diky
-
Dělám je taky tak ve stejném poměru.Když mám králíka,tak ho dám místo hovězího.Zatím taky každý chválil.
-
pavelk: Dobře, zkusím to tak udělat
Děkuji
-
maja1212: To je těžký, odhadnou přesně množství koření. Někdo dává 20 gr. pepře, 7 gr. kmínu, 10 gr. papriky... na kilo směsi. Poradím ti: když namícháš směs s kořením, udělej malé kuličky ve tvaru karbanátku a po propečení je ochutnej a buď něco přidáš, nebo necháš tak, jak to je. Já to chutnám syrové a hned vím, co přidat. Z počátku raději toho koření méně. To se dá ještě ovlivnit.
-
Zdravím, mohu poprosit jaká přibližná gramáž koření patří do těch klobásek. Koření podle chuti je pro mě široký pojem
Děkuji
-
rita: Tak ten svůj recept si uchovej v tajnosti. Pokud tak udíš 4-5 dnů, mám za to, že klobásky budou suché. Toto uzení se spíš hodí na maso.
-
Tie klobásy máš v tom horúcom dyme uvarené.Pravé klobásy sa údia studeným dymom 4 až 5 dní.Viacerí kamaráti z Čiech si pýtali recept,ale nikdy ich nemali také ako ich jedli odo mňa a to lem preto,lebo ich v udiarni uvarili.
-
pavelk: Ahoj,
Děkuji za odkaz a i za radu ohledně klobás.Do 14 dní je budu zkoušet.Pak dám info.
Pepino -
Pepino: Dělám tímto způsobem klobásky už pár desítek let. Česnek je velmi aromatický a jeho chuť se rozloží i když ho dávám až ve druhé fázi, kdy je již hmota naplněná ve střívkách. Co se týká uzeného masa, s úspěchem používám tento: www.toprecepty.cz/recept/9217-domaci-uzene-na-polsky-zpusob/ . Holt někdo je proti rychlosoli a tak ji někteří lide odsuzuji, ale já si myslím, že neprávem. Ať se ti dílo podaří.
-
Ahoj pavelk,
včera jsem dostavěl krb s udírnou.A otec oznámil že teď,když máme každý udírnu, že si klobásy bude dělat každý sám.No a já našel tvůj recept.,,už ho mám vytištěn,,Jen jsem se chtěl zeptat ohledně toho česneku zda ho mám dát až v bodu 2 nebo jak píše aricana hned v bodu 1.Budu je dělat cca za 14 dní tak pak dám info.Už teď mi tečou sliny.,,Jo a má ještě někdo dobrý recept na uzení masa,,?
-
Na 17 kg max 2 kg hovězího,čím více ho dáte tím více jsou klobásky suché. A navíc,česnek se dává hned první den,pokud maso je naložené jen se solí,tak už nikdy nechytne tu správnoučesnekovou chuť
-
draktrucker: Jak málo šťavnaté, to se jako drolí? Jaký jsi měl bůček, hodně libový? Jakou teplotou jsi udil? Je mnoho otazníku.