Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit domácí dýňovou přesnídávku? Nejlépe nám poslouží dýňový velikán "goliáš", který se skvěle hodí i do kompotů a džemů
Zdroj: Pixabay

Poštěstilo se vám vypěstovat velkou dýni goliáš a teď nevíte co s ní? Připravte si domácí přesnídávky, které ocení děti i dospělí. Při správném postupu vydrží ve spíži celý rok.

Podzim, to je také čas dýní. Existuje velké množství odrůd a každá má své různorodé využití v kuchyni. Dýně není jen pochoutka, ale také vitamínová bomba. Obsahuje vitamíny A, E, B a C, navíc příznivě ovlivňuje trávení, imunitu a činnost nervové soustavy.

Goliáš v kuchyni

Pokud ji správně uskladníte, můžete ji konzumovat i během zimy. Některé druhy je však dobré co nejrychleji zpracovat. Jedním z nich je například dýně goliáš, která snadno začne zahnívat. Přinášíme vám tip, jak tuto dýni zpracovat a vyrobit si dýňovou přesnídávku, která je plná vitamínů a nejen děti si na ní pochutnají. Oproti kupované přesnídávce, je ta domácí levnější a bez konzervantů i sladidel. 

Domácí dýňová přesnídávka

Možná se vám právě podařilo sklidit velkou velkou dýni zvanou "goliáš", která je na přesnídávky, džemy a kompoty nejvhodnější. Jablka dodají této přesnídávce svěží a příjemnou chuť. 

  1. Budeme potřebovat velkou dýni goliáš, kterou nastrouháme na hrubém struhadle. Recept je upraven na hmotnost 1,5 kg dýně.
  2. Dále si očistíme a na kousky nakrájíme 1,5 kg jablek
  3. Ovoce dáme do hrnce a zalijeme 1–2 hrnky vody a za občasného promíchání dusíme doměkka. 
  4. Rozmixujeme. Pokud se nám zdá přesnídávka řídká, přidáme 1 vanilkový a 1 jahodový pudink, které jsme rozmíchali v trošce vody. 
  5. Osladíme 1 hrnkem cukru.
  6. Poté vymačkáme 1 a 1/2 citronu a šťávu z něj vlijeme do směsi. Citronovou šťávu můžeme nahradit pomerančovou šťávou, která se též k dýni skvěle hodí.
  7. Chvíli povaříme.
  8. Přesnídávku nalijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme přibližně 15 minut. 

Pokud vám ještě trochu dýně zůstane, můžete ji zpracovat do chutného kompotu, který se skvěle hodí k jakémukoli podzimnímu obědu. 

Další inspiraci z dýní najdete zde. Dobrou chuť. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více