Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit indické placky čapátí? Seznámíme vás s těstem, které se fackuje
Zdroj: Freepik

Ne, opravdu si neděláme srandu. Indické placky čapátí se připravují s pořádným rozmachem, praštěním o desku a následným roztažením těsta na co nejtenčí plát. Ostatně přesvědčit se můžete na následujících řádcích.

Indie je známá svou potřebou chleba a chlebových placek k většině tamních jídel. Placky naan jsou hojně připravované i u nás, a tak je čas seznámit vás s dalšími. Čapátí jsou tenoučké křupavé placky, které se v Indii konzumují každodenně.

Jak připravit indické placky čapátí

Na 6 velkých celozrnných placek čapátí si připravte 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 ml vody, 0,5 lžičky soli a 1 lžičku oleje.

  1. Do mísy vlijte vodu a vmíchejte do ní olej a sůl. Následně vsypte nejlépe prosátou mouku a za pomoci lžíce ji pomalu zapracujte do vody.
  2. Vznikající těsto hněťte v rukou zhruba 10 minut, aby bylo správně vláčné a hladké. Těsto nesmí obsahovat hrudky a také musí být nelepivé. Poté ho nechte zhruba 30 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou, aby neosychalo.
  3. Krátce propracujte, rozdělte na 6 dílů a z každého vyválejte tenkou placičku - zde přichází tzv. "fackování" - každým kouskem těsta by se mělo velkou silou praštit o pracovní desku a poté ho rozválet či rukama roztahovat dotenka.
  4. Placičky opékejte nasucho na rozpálené pánvi zhruba 30–60 vteřin z každé strany. Správně opečená placička čapátí je světlá s tmavými flíčky a bublinkami.

Hotové čapátí se často potírají máslem či česnekem a sypou se čerstvými bylinkami. Skvěle se hodí k maso-zeleninovým směsím i ke kuřecímu masu na kari, kdy skvěle nahradí rýži. Setkat se s nimi však můžete i ve sladké verzi s džemem či medem.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli