Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nikdy nevyhazujte staré pečivo, pakliže se chystáte vařit krémovou zeleninovou polévku. Křupavé kousky pečiva zaručeně dokážou doplnit každou polévku a ta nás pak více zasytí. Připravit je lze z chleba i rohlíků.

Křupavé krutony bývají součástí hustých polévek, hodí se ale i do zeleninových salátů. Důležité však je, aby byly správně opečené a po vložení do polévky ihned nezměkly. Poradíme, jak snadno připravit lahodné krutony.

Jak připravit krutony v troubě

Aby byly krutony opravdu dokonale křupavé, vyplatí se je připravit den předem. Kostičky pečiva tak stihnou oschnout a po opečení si křupavost udrží déle. 

  1. Nejprve si pečivo nakrájejte na podobně velké kostičky.
  2. Kostičky pečiva rozložte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do rozehřáté trouby zhruba na 180 °C. Krutonky nechejte opéct dozlatova.
  3. V případě, že chcete krutonky jemně ochutit, rozehřejte si na pánvi máslo či sádlo, do něj vmíchejte rozmačkaný česnek a sůl. Podle své chuti můžete přidat i oblíbené koření.
  4. Jakmile krutonky vytáhnete z trouby, vmíchejte k nim rozehřátý tuk s kořením a důkladně promíchejte.
  5. Plech ještě na krátkou chvíli vložte do trouby, aby se chutě propojily.

Jak připravit krutony na pánvi

Krutonky lze opéct na pánvi i na sucho, bez použití tuku. Druhým způsobem je osmahnutí s pomocí tuku podle tohoto postupu:

  1. Nakrájené krutonky vložte do rozehřátého tuku na pánvi a opékejte dozlatova.
  2. Před koncem opékání vmíchejte rozmačkaný česnek, sůl a koření podle chuti.
  3. Hotové krutonky nechte chvíli okapat na mřížce nebo na papírovém ubrousku.

Inspirujte se báječným receptem na hráškový krém, který je jemně ochucený muškátovým oříškem a doplněný křupavými krutony. S tímto videoreceptem polévku zvládnou připravit i naprostí začátečníci. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli