Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmikrásky mají drobné, ale krásné květy, kterými snadno ozdobíme různá jídla z našeho jarního jídelníčku. Můžeme je používat od jara do podzimu, ale na jaře, když je čerstvých vitamínů zatím málo, tuto bylinku oceníme nejvíce.

Květy sedmikrásek sbíráme za slunečného počasí do misky nebo do košíčku. Mohou nám s tím pomáhat i děti. Sběr jde pomalu a květy nesmíme nechat zapařit (např. v igelitovém sáčku). Sběr provádíme v čistém prostředí, ideálně na trávníku vlastní zahrady. Stačí vždy hrstka sedmikrásek, které nasbíráme chvíli před jídlem a použijeme k dozdobení. Po opláchnutí již květy nejsou tak hezké, proto je zbytečně nenamáčíme.

Využití sedmikrásek v kuchyni

Není nic snazšího, než krásnými malými kvítky ozdobit připravovaná jídla. Květy používáme na zdobení polévek i hlavních jídel. Dáváme je rovnou do talíře. Ne každý strávník je ale ocení, proto se dopředu zeptáme. Sedmikrásky lze přidávat do salátů, použít můžeme i jejich drobné lístky. Květy využijeme na zdobení jídel studené kuchyně. Zdobit můžeme také různé dezerty nebo dokonce dorty

Jak uchovat sedmikrásky 

Když je plný trávník sedmikrásek, nejspíš vás také napadne, že je škoda nechat je jen tak odkvést. Můžete z nich připravit sirup (podobně jako z pampelišek) nebo jejich poupátka naložit jako kapary. Podívejte se do receptů našich čtenářů. Podle lidového léčitelství se květy sedmikrásek používají především při léčbě nemocí dýchacích cest. Dalším zajímavým způsobem, jak květy uchovat, je mražení v tvořítku na ledové kostky.  

Tím úplně nejjednodušším je květy usušit. Jejich chuť je nevýrazná, proto se hodí k přidání do různých čajových směsí. Snadno a šetrně sušení probíhá v elektrické sušičce, ale pokud ji nemáme, stačí květy rozložit na tác a nechat ve stínu uschnout. Suší se velmi dobře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více