Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rozpustit med. Postupujeme šetrně, aby si zachoval co nejvíce prospěšných látek
Zdroj: Pixabay, Yunus Derín

Med je cenná potravina, kterou používáme na doslazování některých jídel i nápojů. Zbytečně ho nevystavujeme vyšším teplotám, aby si zachoval co nejvyšší kvalitu. Uplatní se i při pečení perníčků, protože je běžnou součástí perníkových těst.

Když dostaneme čerstvý med od včelaře, bývá krásně tekutý. Z toho důvodu jej co nejdříve rozlijeme do sklenic, uzavřeme a uložíme pro postupnou spotřebu. Med začne pozvolna tuhnout, což je přirozený proces. Zvlášť med květový brzy tuhne, ale medovnicový tmavý med vydrží tekutý výrazně déle.

Trvanlivá zásoba medu

Med skladujeme v suchu, chladnu a temnu. Obvykle ho máme ve sklenicích se šroubovacími víčky. Když čerstvý med postupně mění konzistenci a dochází k jeho tuhnutí i krystalizaci, obvykle nám to nevadí. I takový med je snadno použitelný a ze sklenice ho lze kvalitní a pevnou lžící jednoduše odebírat.

Jak rozpustit med

Pokud potřebujeme krystalický a tuhý med rozehřát, vložíme ho i se sklenicí do ohřáté vodní lázně a udržujeme ji teplou. Snažíme se nepřekročit teplotu 40–45 °C, abychom nezničili prospěšné látky obsažené v medu. Ze stejného důvodu jsme opatrní při využití medu k doslazování nápojů a kaší. Obvykle před jeho přidáním chvíli počkáme, aby se teplota nejprve trochu snížila.

Využití medu v naší kuchyni

Med běžně používáme na přislazování různých ovocných a tvarohových krémů určených k rychlé spotřebě. Je výborný ke slazení kaší i ovocných knedlíků. Můžeme ho používat i k přislazování některých jídel, do kterých bychom obvykle dali jen obyčejný cukr na dochucení (např. rajská omáčka). Med je oblíbené sladidlo do nápojů a používá se také na chleba s máslem. V neposlední řadě přichází ke slovu při pečení vánočního cukroví, především perníčků.   

Pastovaný med

Populární je pastovaný med, který snadno získáme z květového medu. Typické pro něj je, že si ponechává krémovou a snadno roztíratelnou konzistenci. Dosáhneme toho jednoduchým způsobem. Stačí dvakrát za den během 5–7 dní čerstvý med opakovaně míchat. Poté již med nebude tuhnout a pastová konzistence mu zůstane. 

Med je součástí některých skvělých moučníků a dezertů. Třeba takový medovník je báječná dobrota, kterou si můžeme vychutnávat právě díky medu.

Máte ještě další tipy a rady k využití medu v kuchyni? Budeme rádi, když nám je napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli