Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 příloh pro rychlé vaření: Co připravit na chalupě a jak šetřit čas u sporáku
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Přílohy jsou důležitou součástí hlavních jídel. Možností, co podávat jako přílohu, je celá řada. Zaměříme se tentokrát na ty jednoduché a rychlé, které se dají připravit třeba na chalupě, kde nemáme tak dobré podmínky k vaření jako doma.

Přílohy podáváme k omáčkám, zelenině i k masu. Velmi často jako přílohu používáme brambory, rýži a těstoviny. Stále větší oblibu si získávají různé placky např. tortilly, které se dají koupit jako polotovar, kuskus, quinoa a bulgur. Oblíbené knedlíky mnoho domácnosti raději vynechává v zájmu zdravé výživy, ale o to více máme na talířích zeleninu zpracovanou na různé způsoby a luštěniny, které používáme též jako přílohu.
Brambory se dají připravit na celou řadu způsobů. Od jednoduchých vařených brambor (v hrnci s vodou nebo v páře) nebo pečených brambůrek v troubě, třeba podle tohoto receptu, až po skvělé bramborové knedlíky či placky. Velkou inspirací nám je kuchyně našich babiček

2. místo

Nejrůznější typy noků a nočků sice připomínají knedlíky, ale jsou méně pracné. Vaří se v hrnci s vodou a mohou mít formu malých válečků či kuliček. Díky univerzální chuti se hodí k slaným i sladkým jídlům. Můžete si připravit moučné noky podle našeho receptu, ale pokud máte málo času, výtečně poslouží prodávané gnocchi, které stačí jen krátce povařit.

3. místo

Kuskus je populární surovinou, kterou miluje mnoho moderních hospodyněk. Příprava je velmi jednoduchá, ideální pro začátečníky a pro ty, kdo mají málo času. Drobné obilné kuličky stačí zalít horkou vodou nebo vývarem, nechat tekutinu vsáknout a načechrat vidličkou. Použití je univerzální, kuskus je také výbornou zavářkou do polévek.

4. místo

Rýže se často používá k omáčkám nebo na přípravu rizot. Uvařit správně a chutně rýži patří mezi základní schopnosti začínajících hospodyněk. Můžeme si koupit různé druhy rýže, každá má trochu jiné využití a hodí se pro jiný typ jídla. Rýži připravujeme nejen naslano, ale také nasladko

5. místo

Těstoviny jsou jednoduchou přílohou, uvařenou doslova za pár minut. Sortiment těstovin, ze kterého v obchodech vybíráme, je široký, stejně jako možnosti využití. Můžeme si připravit také těstoviny domácí po vzoru našich babiček, ale když pospícháme vezmeme určitě zavděk prodávané nabídce.

6. místo

Knedlíky patří do tradiční české kuchyně a přestože jsou dnes často "vytlačovány" jinými přílohami, občas mají na našem talíři své místo. Jak si jejich přípravu zjednodušit? Pokud je nepřipravujete pro mnoho strávníků, vyzkoušejte hrnkové knedlíky, na kterých si určitě pochutnáte. Mnoho hospodyněk si kupuje knedlíky hotové, které stačí ohřát.

7. místo

Jednoduchou přílohou je bulgur. Na jeden díl bulguru použijeme tři díly vody, přidáme sůl, koření a za 15–20 minut máme hotovo. Bulgur se výborně hodí k zeleninovým i masovým jídlům, používáme ho podobně jako rýži.

Pečivo je jednoduchou a oblíbenou přílohou, ať už se jedná o chléb, dalamánky či rohlíky. I když si pečivo často kupujeme, není nad to domácí, o kterém víme, co jsme do něho použili. Dobrým pomocníkem je domácí pekárna, která už je dnes častým vybavením mnoha kuchyní.

Máme pro vás videorecept, který vás provede přípravou skvělého domácího chleba.

Jsou ještě další přílohy, které byste pro rychlou přípravu doporučili? Napište nám své tipy do komentáře pod článkem.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky