Jak se dělá škvarková pomazánka? V základu nesmí chybět cibule ani vejce
Škvarky jsou báječnou pochoutkou, kterou si tradičně dopřáváme zejména v zimních měsících, kdy probíhají zabíjačky. Často se konzumují samotné s pivem či vínem, uděláte z nich ale i výbornou pomazánku k pečivu.
Škvarky jsou celoročně k dostání v supermarketech, není však nad ty domácí. Abyste si je mohli vychutnávat, nemusíte hned pořádat zabíjačku. Stačí si koupit u osvědčeného řezníka kvalitní syrové sádlo a škvarky si vyškvařit doma.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá škvarková pomazánka
Na základní škvarkovou pomazánku si přichystejte 250 g škvarků, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 cibuli, hořčici, sůl a pepř.
- Škvarky je nutné nejprve pomlít, aby se následně lépe mazaly na pečivo. Můžete je také vložit do stolního mixéru nebo je pokrájet nadrobno nožem.
- Cibuli očistěte a nakrájejte co nejvíce najemno. Pokud se vám to však nedaří, je možné cibuli nasekat v elektrickém sekáčku.
- Pomazánku pozvednete na vyšší úroveň, pokud nakrájenou cibuli předem osmažíte na pánvi na rozpáleném oleji.
- Ke škvarkům a cibuli nastrouhejte vejce uvařené natvrdo, ochuťte kořením, přidejte hořčici a míchejte, dokud nevznikne kompaktní pomazánka.
- Základní recept na škvarkovou pomazánku je možné vylepšit podle vaší chutě. Přidat můžete nejen vaše oblíbené koření, ale i další suroviny.
- Do pomazánky lze také pomlít sterilovanou zeleninu - pokud ale máte rádi, když v pomazánce něco křupe, nakrájejte do ní například čerstvou papriku.
- Božskou chuť škvarkové pomazánce dodá také pokrájená uzenina či sýr, a to zejména aromatické olomoucké tvarůžky.
- Pořádný říz pak pomazánce přidají chilli papričky, několik stroužků česneku nebo pikantní křen.
Udělat si doma škvarkovou pomazánku není vůbec nic složitého. Přesto jsme pro vás natočili následující videorecept, ve kterém můžete její přípravu sledovat krok za krokem:
Komentáře