Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je bylinka, kterou objevíte snad na každé zahrádce či balkoně v truhlíku. Oblíbená je především pro její jemně pikantní chuť, díky které dokonale dochutí pomazánky, máslo, sýry, ale také polévky i omáčky.

Pažitka známá i pod názvem šnytlík je univerzální bylinka, nenáročná na pěstování, která velmi rychle roste a díky tomu ji lze často sklízet. Vysadit ji můžeme do květináče, ale i do záhonu na zahradu. Poradíme, jak pažitku sklízet.

Jak sklízet pažitku

Pažitku můžeme sklízet vždy, kdykoli na ni dostaneme chuť, jelikož má schopnost neustále po seříznutí dorůstat.

  • Pažitku sklízíme pomocí nůžek nebo ostrého nože. Sklizené části spotřebujeme co nejdříve, dokud jsou svěží a chutné.
  • Čím častěji budeme pažitku seřezávat, tím více budou její stonky sílit.
  • Na pažitce nenecháváme suché části natí, rostlině by se pak nedařilo v růstu. 
  • Pažitka začne postupně vykvétat a v případě, že květy nebudeme chtít dále zpracovávat, musíme stonky pravidelně seřezávat.

Připravte si báječnou smetanovou omáčku ochucenou čerstvě nasekanou pažitkou. Videonávod vás postupem provede krok za krokem - naučíte se, jak tuto omáčku uvařit a zaručeně sklidíte od celé rodiny velkou chválu.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli