Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na jahody se těšíme od časného jara a rádi pozorujeme narůstající plody, které se začínají krásně barvit. Jahody je potřeba sklidit ve správný čas, aby byly chutné a kvalitní. Začínající pěstitelé se často dopouští několika chyb a z plodů svého úsilí jsou pak zklamaní.

Velkou výhodou pěstování jahodníků je, že začínají plodit velmi brzy od výsadby. I když je vysadíme teprve v dubnu, v červnu se již objevují krásné a lahodné jahody. Možná s jejich sklizní zatím nemáte zkušenosti, v tom případě by vám mohlo pomoci několik rad.

Jak správně sklízet jahody

Jahody jsou všeobecně poměrně choulostivé a citlivé na otlaky, přestože některé odrůdy jsou pevnější a vydrží více.

  1. Jahody sklízejte jakmile dosáhnou plné zralosti, takové jsou nejchutnější. Bílá špička sice do druhého dne ztmavne, ale půlka nezralé jahody nemá tu správnou chuť.
  2. Trhejte je i s krátkou stopkou a kališními lístky, jinak dlouho nevydrží.
  3. Sbírejte je do čistých nádob (kyblíky, misky, košíky) a opatrně s nimi zacházejte. Vyvarujte se jejich přesypávání.
  4. Sběr provádějte, když jsou jahody suché, nesbírejte je po dešti (vlhké budou mít kratší trvanlivost) ani za horkého poledne, raději počkejte do večera. Při horku se jahody v nádobách rychle zahřívají a brzy kazí. Když se blíží déšť, se sběrem neotálejte.
  5. Skliďte i jahody napadené plísní, nenechávejte je na rostlinách, aby se choroba nešířila. Nemocné plody zlikvidujte.
  6. Chraňte jahody před ptactvem, postavit k záhonu strašáka nebo jinak vyřešit ochranu se určitě vyplatí.

Natrhané jahody brzy spotřebujte nebo vhodným způsobem zpracujte, ideálně nejpozději následující den po sklizni. Když jahody donesete domů, rozložte je a dejte do chladné místnosti a do stínu.

Něco dobrého z jahod si připravte třeba podle následujícího videoreceptu, jahodová zmrzlina je osvěžující a chutná báječně.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli