Jak správně sklízet jahody? 6 tipů pro šetrnou sklizeň a kvalitní plody
Na jahody se těšíme od časného jara a rádi pozorujeme narůstající plody, které se začínají krásně barvit. Jahody je potřeba sklidit ve správný čas, aby byly chutné a kvalitní. Začínající pěstitelé se často dopouští několika chyb a z plodů svého úsilí jsou pak zklamaní.
Velkou výhodou pěstování jahodníků je, že začínají plodit velmi brzy od výsadby. I když je vysadíme teprve v dubnu, v červnu se již objevují krásné a lahodné jahody. Možná s jejich sklizní zatím nemáte zkušenosti, v tom případě by vám mohlo pomoci několik rad.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně sklízet jahody
Jahody jsou všeobecně poměrně choulostivé a citlivé na otlaky, přestože některé odrůdy jsou pevnější a vydrží více.
- Jahody sklízejte jakmile dosáhnou plné zralosti, takové jsou nejchutnější. Bílá špička sice do druhého dne ztmavne, ale půlka nezralé jahody nemá tu správnou chuť.
- Trhejte je i s krátkou stopkou a kališními lístky, jinak dlouho nevydrží.
- Sbírejte je do čistých nádob (kyblíky, misky, košíky) a opatrně s nimi zacházejte. Vyvarujte se jejich přesypávání.
- Sběr provádějte, když jsou jahody suché, nesbírejte je po dešti (vlhké budou mít kratší trvanlivost) ani za horkého poledne, raději počkejte do večera. Při horku se jahody v nádobách rychle zahřívají a brzy kazí. Když se blíží déšť, se sběrem neotálejte.
- Skliďte i jahody napadené plísní, nenechávejte je na rostlinách, aby se choroba nešířila. Nemocné plody zlikvidujte.
- Chraňte jahody před ptactvem, postavit k záhonu strašáka nebo jinak vyřešit ochranu se určitě vyplatí.
Natrhané jahody brzy spotřebujte nebo vhodným způsobem zpracujte, ideálně nejpozději následující den po sklizni. Když jahody donesete domů, rozložte je a dejte do chladné místnosti a do stínu.
Něco dobrého z jahod si připravte třeba podle následujícího videoreceptu, jahodová zmrzlina je osvěžující a chutná báječně.
Komentáře