Jak správně připravit jíšku, aby v polévce nebo omáčce nebyly hrudky
Jíška je oblíbený a často používaný způsob zahušťování polévek a omáček. V naší kuchyni má své místo, i když mnoho kuchařek raději volí jiné způsoby zahušťování. Jíška pro nás zůstává synonymem klasické české kuchyně.
Zahuštění jíškou dává polévkám a omáčkám specifickou chuť, kterou si často spojujeme s tou nejlepší domácí kuchyní. Přestože dnes řada z nás hledá alternativní způsoby zahušťování bez použití mouky a tuku, je dobré klasickou jíšku umět připravit a správně přidat do tekutiny. Bramboračka nebo gulášová polévka zahuštěné jíškou jsou totiž velmi chutným pokrmem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou mouku použít na jíšku
Obvykle a nejčastěji se používá pšeničná mouka hladká, výsledkem je typická chuť pokrmu, na kterou jsme zvyklí. Když použijete celozrnnou mouku, musíte počítat s trochu jinou barvou polévky nebo omáčky, trochu odlišná a výraznější bude i chuť a konzistence. Výhodou ale je, že vaše jídlo bude výživnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá jíška
Stačí vám jenom dvě suroviny, potřebujete pouze hladkou (nebo alternativní) mouku a tuk v obvyklém poměru 1:1.
- Na pánvi rozehřejte tuk a záleží na vás, jestli použijete olej, máslo nebo sádlo.
- Do rozehřátého tuku přisypte mouku, pak snižte teplotu a směs míchejte. Vyplatí se vydržet, protože jinak jíšku snadno připálíte.
- Můžete si vybrat mezi dvěma variantami jíšky - připravte světlou nebo tmavou jíšku, které se mezi sebou liší délkou smažení. A kam kterou dát? Jednoduše do tmavších a výraznější omáček tu tmavou a naopak.
- Tip: Cibulová jíška se od klasické liší tím, že na rozehřátý tuk dáte nejprve nadrobno nakrájenou cibulku, kterou necháte zpěnit dorůžova a teprve pak přidáte mouku. Pokud budete přidávat ještě papriku (sladkou nebo pálivou), tak musíte po jejím přisypání co nejrychleji cibulovou jíšku podlít tekutinou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak spojit jíšku s tekutinou
Hotová jíška patří do polévky nebo omáčky, při přidávání je důležité dodržet osvědčený postup a jíšku pečlivě rozmíchat.
- Do horké jíšky patří studená tekutina, může to být voda, vývar nebo mléko.
- Do studené jíšky naopak dáváme horkou tekutinu. Jíšku si můžeme připravit dopředu a mít ji uloženou v lednici, podle potřeby pak odebírat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak předejít hrudkám v tekutině
Můžete využít jeden ze dvou následujících způsobů.
- Hrudkám jednoduše předejdete tak, že jíšku propasírujete do polévky nebo omáčky přes cedník.
- Pokud v polévce nebo omáčce nemáte žádné celé kousky koření nebo dalších surovin, můžete je jednoduše rozmixovat tyčovým mixérem, pak nebude po hrudkách ani stopa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kolik času jíška potřebuje
Na závěr pro vás máme poslední radu - jíšku je potřeba v polévce nebo omáčce důkladně povařit, aby konzistence byla přesně akorát. Počítejte s časem alespoň 20 minut mírného varu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přejeme, ať se vám vaření daří. Podle našeho receptáře se můžete naučit ty nejlepší české polévky a omáčky.
Komentáře