Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jíška je oblíbený a často používaný způsob zahušťování polévek a omáček. V naší kuchyni má své místo, i když mnoho kuchařek raději volí jiné způsoby zahušťování. Jíška pro nás zůstává synonymem klasické české kuchyně.

 

Zahuštění jíškou dává polévkám a omáčkám specifickou chuť, kterou si často spojujeme s tou nejlepší domácí kuchyní. Přestože dnes řada z nás hledá alternativní způsoby zahušťování bez použití mouky a tuku, je dobré klasickou jíšku umět připravit a správně přidat do tekutiny. Bramboračka nebo gulášová polévka zahuštěné jíškou jsou totiž velmi chutným pokrmem.

Jakou mouku použít na jíšku

Obvykle a nejčastěji se používá pšeničná mouka hladká, výsledkem je typická chuť pokrmu, na kterou jsme zvyklí. Když použijete celozrnnou mouku, musíte počítat s trochu jinou barvou polévky nebo omáčky, trochu odlišná a výraznější bude i chuť a konzistence. Výhodou ale je, že vaše jídlo bude výživnější.

Jak se dělá jíška

Stačí vám jenom dvě suroviny, potřebujete pouze hladkou (nebo alternativní) mouku a tuk v obvyklém poměru 1:1.

  1. Na pánvi rozehřejte tuk a záleží na vás, jestli použijete olej, máslo nebo sádlo.
  2. Do rozehřátého tuku přisypte mouku, pak snižte teplotu a směs míchejte. Vyplatí se vydržet, protože jinak jíšku snadno připálíte.
  3. Můžete si vybrat mezi dvěma variantami jíšky - připravte světlou nebo tmavou jíšku, které se mezi sebou liší délkou smažení. A kam kterou dát? Jednoduše do tmavších a výraznější omáček tu tmavou a naopak.
  4. Tip: Cibulová jíška se od klasické liší tím, že na rozehřátý tuk dáte nejprve nadrobno nakrájenou cibulku, kterou necháte zpěnit dorůžova a teprve pak přidáte mouku. Pokud budete přidávat ještě papriku (sladkou nebo pálivou), tak musíte po jejím přisypání co nejrychleji cibulovou jíšku podlít tekutinou.

Jak spojit jíšku s tekutinou

Hotová jíška patří do polévky nebo omáčky, při přidávání je důležité dodržet osvědčený postup a jíšku pečlivě rozmíchat.

Jak předejít hrudkám v tekutině

Můžete využít jeden ze dvou následujících způsobů.

  • Hrudkám jednoduše předejdete tak, že jíšku propasírujete do polévky nebo omáčky přes cedník.  
  • Pokud v polévce nebo omáčce nemáte žádné celé kousky koření nebo dalších surovin, můžete je jednoduše rozmixovat tyčovým mixérem, pak nebude po hrudkách ani stopa.

Kolik času jíška potřebuje

Na závěr pro vás máme poslední radu - jíšku je potřeba v polévce nebo omáčce důkladně povařit, aby konzistence byla přesně akorát. Počítejte s časem alespoň 20 minut mírného varu

Přejeme, ať se vám vaření daří. Podle našeho receptáře se můžete naučit ty nejlepší české polévky a omáčky.

Komentáře

Další tipy a triky