Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční balíček za 499 Kč

Do obchodu

Jakou polévku si uvaříte dnes, zítra, v neděli? Stačí zalistovat
Toprecepty.cz

Začíná chladnější období a v něm se potřebujeme zahřát i jídlem. Takové ideální zahřívací jídlo je polévka. Je vesměs rychle a jednoduše připravená, dodá potřebné živiny a v neposlední řadě i tekutiny. Bývá i levná. Tvoří obvykle úvod oběda, někdy i večeře nebo se může stát hlavním chodem, pokud je hustá a doplněná pečivem.

Zavářkami se rozumějí nudle, noky a knedlíčky i různé druhy kapání. Vložkami se myslí například svítky, celestýnské nudle, sedliny a krutonky. Vložky se připravují zvlášť a většinou se nabídnou v… Podívejte se na všechny knedlíčky nudle noky.

Podívejme se na druhy polévek na našem bohatě zásobeném webu:

Bramborové polévky

Hlavní složku tvoří brambory, většinou doplněné zeleninou, houbami, obilninami. Většina z nich je naším národním pokladem, třeba klasická bramboračka, kulajda, kyselo a další. Bramborové polévky mohou být i krémové, kdy se nakonec všechny suroviny rozmixují, případně zjemní smetanou.

Drůbeží polévky

Pomalu tažený slepičí nebo jiný drůbeží vývar je uznáván jako lék proti podzimnímu splínu a smutné náladě. Může ho doplnit a zahustit jíška, zelenina, těstoviny, knedlíčky i jiné zavářky.  Chutný a správně připravený vývar z drobů nebo částí drůbeže je ale základem.

Gulášové polévky

Husté a syté polévky gulášového typu jsou velmi oblíbené ve většině domácností, protože doplněné pečivem nahradí hlavní jídlo. Základem je cibulová jíška, na tuku osmahnutá mletá paprika a vývar. Ten nemusí být jen masový, ale můžeme uvařit polévku gulášového typu i z luštěnin.

Houbové polévky

Houbaření je náš národní sport a mezi pokrmy z hub nemohou chybět polévky. Mohou být jíškové hnědé, bílé nakyslé nebo jemné smetanové, čiré nebo krémové, ale vždy v nich hrají hlavní roli houby lesní, ale i pěstované, které můžeme koupit po celý rok.

Hovězí polévky

Základem je dobrý hovězí vývar, který doplněný barevnou zeleninou a některou zavářkou může tvořit důležitý chod i ve velmi slavnostním menu. Na dobrý vývar využijeme polévkové maso, hlavně žebro, morkové kosti, oháňku apod. Táhneme ho pomalu několik hodin, pak je teprve silný, nezkalený, voňavý a chutný.

Krémové polévky

Krémové polévky mají jemnou konzistenci, většinou jsou rozmixované, někdy zjemněné smetanou. Nejčastěji sem řadíme polévky krémové zeleninové, ale mohou být i houbové, sýrové nebo luštěninové.

Luštěninové polévky

Luštěninová polévka není jen typicky česká hrachovka, ale na polévku se využívají i jiné druhy luštěnin – čočka, fazole, cizrna. Jsou husté a syté,  většinou se zahušťují jíškou a podobně jako gulášové polévky často slouží s pečivem jako hlavní chod.

Rybí polévky

Většina z nás si jako rybí polévku asi představí klasickou rybí vánoční polévku, ale patří sem i jemné polévky z rybího filé nebo zahraniční polévky jako francouzská bujabéza (bouillabaisse) nebo pikantní maďarská halászlé. Základem bývají chutné čerstvé ryby, v přímořských státech přidávají i jiné mořské plody jako krevety či mušle.

Polévky uzeného masa a s uzeninou

Polévky z uzených žeber nebo kolínek patří mezi vyhledávané a jsou jedny z nejoblíbenějších, protože mají výraznou chuť. Z polévek s uzeninou je nejznámější frankfurtská, do které patří tenké frankfurtské párky.

Polévky z vepřového masa

Z vepřového masa vaříme hlavně známé zabijačkové polévky jako je ovarová, prdelačka apod. Do vývaru z vepřových kostí nebo kolínek přidáváme vnitřnosti, kroupy, krev, kapání do polévek atd. Můžeme je výrazněji ochutit, což jim velmi prospěje.

Zeleninové polévky

Většinou jsou zeleninové polévky hezky pestrobarevné, hlavně ty z více druhů zeleniny. Ale i jednodruhové a krémové mají své nezastupitelné místo v našich kuchyních. Ať už uvaříme cibulačku, česnečku, květákovou, dýňovou nebo špenátovou, vždy si pochutnáme.

Zelné polévky

Zelí sice patří mezi zeleninu, ale zelné polévky tvoří natolik výraznou skupinu, že se jim můžeme věnovat zvlášť. Na polévku můžeme zpracovat zelí čerstvé nebo kysané, které dodá polévce nakyslou pikantní chuť. Často se přidává uzenina, houby, smetana. Taková polévka může zasytit místo hlavního jídla.

Polévek je mnoho druhů a v podstatě si může vybrat každý z nás takovou, která je jeho chuti nejbližší.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům