Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Představte si všechny oblíbené sladké dobroty, které jsou nadýchané jako obláček, a to proto, že jsou z odpalovaného těsta. Jeho příprava není jen pro zkušené pekařky, s námi ho zvládnou i začátečníci. Stačí nám na něj pár surovin.

Odpalované těsto je tak trochu "kulinářské" kouzlo, jehož náročnost nespočívá v použitých surovinách, nýbrž v klíčových bodech postupu, které je nutné dodržet. Zásadním krokem je "odpalování" těsta v hrnci na plotně, čímž získá charakteristickou strukturu. Samotné těsto má po upečení neutrální máslovou chuť a křupavý povrch, proto jej s oblibou plníme různými krémy. 

Jak udělat báječné odpalované těsto

Příprava odpalovaného těsta není žádná věda, i když to tak může na první pohled vypadat. Ale věřte, že jakmile pochopíte princip práce s odpalovaným těstem, půjde vám to jako po másle (nebo oleji). A jak na to? 

  1. Správný poměr surovin: Tekutina, tuk i mouka musí být v přesném poměru, aby těsto nebylo příliš tuhé nebo naopak řídké. Univerzální těsto připravíme z 250 ml tekutiny (voda, mléko nebo směs), 125 g másla (sádla, oleje), špetky soli, 160 g hladké mouky a 4–5 vajec (podle velikosti). Na odpalované těsto je ideální mouka hladká nebo polohrubá. 
  2. Odpalování těsta: Do hrnce dejte tekutinu, tuk a sůl a přiveďte k varu. Do vařící tekutiny nasypte najednou všechnu mouku. Ihned začněte vařečkou dobře míchat a otáčet těsto. Během míchání se začne těsto postupně spojovat do kompaktní koule, která se nelepí na vařečku ani hrnec. Na dně hrnce se také vytvoří bílý povlak. Odstavte a nechte částečně vychladnout. Mělo by být teplé, ale ne horké. 
  3. Přidávání vajec: Po částečném vychladnutí zašlehejte vejce, postupně jedno po druhém. Těsto musí být tak husté, aby drželo po upečení tvar a zároveň šlo protlačit špičkou cukrářského sáčku. Mělo by vypadat jako hodně hustá kaše. 
  4. Tvarování těsta: Plech vyložte pečicím papírem a můžete se pustit do tvarování těsta podle libosti. 
  5. Pečení odpalovaného těsta: I pečení odpalovaného těsta má svá pravidla. Troubu předehřejte na 220–250 °C a vložte plech s tvary po dobu asi 10 minut. Hezky se nafouknou a naběhnou. Poté snižte teplotu na 160–180 °C a dopečte přibližně dalších 10–20 minut podle velikosti tvarů. Prvních 15 minut troubu neotevírejte, těsto by kleslo. Správně upečené těsto je na povrchu zlaté a uvnitř suché. 
  6. Plnění: Ještě teplé tvary rozkrojte opatrně pilkovým nožem a nechte vychladnout. Poté plňte oblíbeným krémem - žloutkovým, karamelovým, pudinkovým či šlehačkou. 

Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta si můžete připravit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky