Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přebytek jablek, a mohou být i padaná, je nejlepší zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Jablíčka můžeme sušit nebo využít na mošt, ale výbornou možností je také jejich zavaření do jablečných přesnídávek. Provedeme vás osvědčeným postupem, kterým připravovaly tyto zavařeniny naše babičky.

Lahodná jablečná přesnídávka přijde k chuti dětem i dospělým. Když nejsou po ruce jablíčka čerstvá, můžeme si vychutnat báječnou domácí zavařeninu. Zpracujeme do ní pouze kvalitní jablka - nevadí, pokud jsou jen malá, ale nesmí být nakažená nebo nahnilá. 

Jak udělat jablečnou přesnídávku

Na základní dávku jablečné přesnídávky z úvodního videa si připravte 5 kg jablek, 3 vanilkové pudinkové prášky a 350 g cukru krupice. Množství cukru si můžete upravit podle chuti. K uvedenému množství jablek přidejte 2,5 litru vody.

  1. Jablka umyjte, rozkrojte a odstraňte jádřinec. Neloupejte je.
  2. Dále jablka dejte do hrnce a zalijte je 2 litry vody. Ve vodě je rozvařte na kaši.
  3. Nyní přichází na řadu ponorný mixér - jablíčka rozmixujte na hladké pyré, podle chuti je přislaďte a uveďte znovu do varu.
  4. Tip: Pokud není přesnídávka určená pro nejmenší děti, můžete přidat i skořici nebo nasekané oříšky.
  5. V misce s vodou (500 ml) rozmíchejte pudinkové prášky a směs přilijte do jablečného pyré. Krátce povařte (1–2 minuty) a odstavte.
  6. Pomocí nálevky pyré rozdělte do menších skleniček, které musí být předem dobře vymyté, vypařené a vysušené.
  7. Hrdla skleniček očistěte, pokud je to potřeba, a sklenky uzavřete čistými víčky. Doporučujeme sklenice se šroubovacími víčky
  8. Naplněné a uzavřené sklenice zavařujte 25 minut při teplotě 85 °C, poté je vyjměte z horké lázně a nechte vychladnout.

Jablečná přesnídávka může nejedné mamince ušetřit práci s chystáním jídla. Vyplatí se mít zásobu těchto malých dobrůtek stále po ruce. Každý ví, že "domácí" jsou nejlepší, navíc vyjdou i nejlevněji, zvlášť když máte vlastní ovoce.

Komentáře

Další tipy a triky