Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hoisin omáčka se používá zejména v čínské a vietnamské kuchyni. Pokrmům dodá kořeněnou sladko-slanou chuť a je dokonalá zejména jako marináda a dip, ale i jako přísada při vaření a dochucování. Připravte si ji s námi ve třech krocích.

Hoisin omáčka je typická především pro kantonskou kuchyni v jižní Číně, která je známá svou rozmanitostí, vyváženými chutěmi a čerstvostí surovin. Základem omáčky jsou fermentované sójové boby, čímž vzniká zásadní pátá chuť zvaná umami, která se často popisuje jako masitá a lahodná. Alternativu hoisin omáčky si z několika ingrediencí snadno připravíme doma a přizpůsobíme vlastním chuťovým pohárkům podle libosti. 

Jak udělat hoisin omáčku

Omáčku hoisin využijeme k marinování různých druhů mas a krevet, ale také jako přílohu k tradičním pokrmům, jako jsou čínské knedlíčky gyoza a jarní závitky. Využití najde i k dochucení polévky pho. A jak hoisin omáčku připravit?

  1. Na přípravu hoisin omáčky budete potřebovat 4 lžíce tmavé sójové omáčky, 2 lžíce tahini pasty (nebo arašídového másla), 1 lžíci medu (nebo javorového sirupu), 2 lžičky rýžového octa (nebo sójového) a prolisovaný stroužek česneku. 
  2. Všechny ingredience míchejte v menší misce, dokud se dobře nespojí. Podle potřeby přidejte trochu sezamového oleje - omáčka by měla mít hustou a hladkou konzistenci
  3. Pro teplou hoisin omáčku: Všechny suroviny na mírném plamenu krátce povařte, a to za stálého míchání až do zhoustnutí. 

Tip: Pro vůni přidejte do omáčky špetku skořice, hřebíčku, mletého zázvoru či koření pěti vůní. Pro ostrost zase trochu chilli pasty

Na závěr pro vás máme inspiraci na tradiční jarní závitky nem rán jako z pravé asijské restaurace. S přípravou vám pomůže náš podrobný videonávod. Nezapomeňte závitky servírovat s domácí hoisin omáčkou, která závitky pozvedne o úroveň výše. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky