7 kroků k dokonalým smaženým asijským závitkům
Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, závitky vám jsou jistě více než známé. Ve vietnamských restaurací je můžete ochutnat ve smažené nebo nesmažené variaci se zeleninou a krevetami. Připravit si je můžete i doma.
Závitky jsou považovány za jedno z národních vietnamských jídel a ochutnat je můžeme hned ve dvou verzích: nesmažené letní závitky nebo smažené zvané jako jarní závitky Nem Rán, které patří k nejoblíbenějším. Podávají se plněné:
- ochuceným vepřovým masem,
- houbami (Jidášovo ucho, černé houby),
- křupavou zeleninou,
- rýžovými nudlemi (rýžové tenké nudle Vermicelli).
Často se přidávají výhonky mungo a nasekaný čerstvý koriandr. Budete potřebovat ještě rýžový papír a rybí omáčku. Většinu ingrediencí seženete snadno v obchodě, případně také ve vietnamské restauraci, kde jejich místní suroviny prodávají.
Mohlo by vás zajímat
Jak závitky připravit
Máme pro vás několik tipů, díky kterým budou vaše závitky lepší než z bistra.
- Rýžové nudle namočíme na 2 minuty do horké vody, poté ihned do ledové vody a scedíme. Nožem je překrájíme na menší části (2–4 cm dlouhé).
- Sušené Jidášovo ucho namočíme na minimálně 10 minut do horké vody. Propláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Tuhý střed vykrojíme.
- Zeleninu (cibuli, kedlubnu, mrkev) nakrájíme na tenké proužky.
- Dáme do mísy, přidáme koření, sójovou omáčku, mleté vepřové maso (nejlépe bůček) a vejce. Dobře promícháme.
- Rýžový papír po jednotlivých plátech namočíme krátce do teplé vody v mělké misce. Tip: Nahrazením vody pivem získáme křupavější závitky.
- Masovou směs balíme jako psaníčko do rýžového papíru: Od spodní strany, poté obě boční strany a následně závitek srolujeme (zespodu nahoru).
- Smažíme dozlatova ve fritovacím hrnci nebo na pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
A jak jarní závitky připravit můžete zhlédnout v našem podrobném video-návodu níže.
Připravujete domácí asijské závitky? Budeme rádi, když se o vaše tipy podělíte s námi do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Závitky jako z vietnamského bistra: Smažené zvládnete bez problémů připravit i doma!
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Krájení zeleniny stylem julienne přidá jídlům šmrnc i elegantní vzhled. Pomůže vám naše názorné video
Komentáře