Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 kroků k dokonalým smaženým asijským závitkům
Zdroj: Freepik-suksao

Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, závitky vám jsou jistě více než známé. Ve vietnamských restaurací je můžete ochutnat ve smažené nebo nesmažené variaci se zeleninou a krevetami. Připravit si je můžete i doma.

Závitky jsou považovány za jedno z národních vietnamských jídel a ochutnat je můžeme hned ve dvou verzích: nesmažené letní závitky nebo smažené zvané jako jarní závitky Nem Rán, které patří k nejoblíbenějším. Podávají se plněné:

  • ochuceným vepřovým masem,
  • houbami (Jidášovo ucho, černé houby),
  • křupavou zeleninou,
  • rýžovými nudlemi (rýžové tenké nudle Vermicelli).

Často se přidávají výhonky mungo a nasekaný čerstvý koriandr. Budete potřebovat ještě rýžový papír a rybí omáčku. Většinu ingrediencí seženete snadno v obchodě, případně také ve vietnamské restauraci, kde jejich místní suroviny prodávají.

Jak závitky připravit 

 Máme pro vás několik tipů, díky kterým budou vaše závitky lepší než z bistra. 

  1. Rýžové nudle namočíme na 2 minuty do horké vody, poté ihned do ledové vody a scedíme. Nožem je překrájíme na menší části (2–4 cm dlouhé). 
  2. Sušené Jidášovo ucho namočíme na minimálně 10 minut do horké vody. Propláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Tuhý střed vykrojíme.
  3. Zeleninu (cibuli, kedlubnu, mrkev) nakrájíme na tenké proužky
  4. Dáme do mísy, přidáme koření, sójovou omáčku, mleté vepřové maso (nejlépe bůček) a vejce. Dobře promícháme. 
  5. Rýžový papír po jednotlivých plátech namočíme krátce do teplé vody v mělké misce. Tip: Nahrazením vody pivem získáme křupavější závitky. 
  6. Masovou směs balíme jako psaníčko do rýžového papíru: Od spodní strany, poté obě boční strany a následně závitek srolujeme (zespodu nahoru).  
  7. Smažíme dozlatova ve fritovacím hrnci nebo na pánvi ve vyšší vrstvě oleje

A jak jarní závitky připravit můžete zhlédnout v našem podrobném video-návodu níže. 

Připravujete domácí asijské závitky? Budeme rádi, když se o vaše tipy podělíte s námi do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více