Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody patří mezi první letní ovoce. Báječné chuti a vůně se nemůžeme po dlouhé době nabažit. První jahody však nezaváříme do kompotů a marmelád, ale vychutnáme si je okamžitě a v jakékoliv úpravě.

Jahodový rozvar je sladká jahodová omáčka polotekuté konzistence, kterou jí dodá Solamyl. Rozvar tak nic neztratí ze své čiré průhlednosti, kde jahody mají hrát hlavní roli. Rozvar se používá na dorty, moučníky, k polití knedlíků, pohárů a kaší.

Jak připravit jahodový rozvar

Jahody očistíme, pokrájíme, vložíme do kastrůlku a prosypeme cukrem. Množství volíme podle chuti, stačí 2 lžíce cukru na 500 g jahod. Až ovoce pustí šťávu, přestříkneme ho vodou a přivedeme k varu. Mezitím si rozmícháme v mističce půl lžičky Solamylu s troškou vody a omáčku zahustíme. Krátce povaříme.

Jahodový rozvar na dort

Hustá omáčka z jahod se hodí na piškotové a nepečené dorty:

  • Dort polijeme rozvarem tak, aby nám vznikla stékaná poleva, což je žádoucí u cheesecaků a dortů Pavlova. Povrch piškotového krémového či šlehačkového dortu polijeme vychladlým rozvarem mezi mantinely z krému.
  • Do jahodového rozvaru můžeme po odstavení z plotny nalít rozpuštěnou želatinu (návod je na obalu každého sáčku), zamíchat a nalít na dort, upevněný v ráfku. Moučník krájíme až po ztuhnutí v lednici.

Jahodový rozvar se kromě ozdobení dortů hodí i na poháry, u kterých nevadí, že je omáčka řidší. Na přípravu dobroty s jahodami se můžete podívat v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky