Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moučníky s jahodami a želatinou patří k létu. Jsou ozdobou stolu a oblíbenou pochoutkou pro děti i dospělé. Obvykle mívají korpus z piškotového těsta, na něm smetanový krém nebo pěnu, a zdobené jsou jahodami zalitými želatinovou vrstvou.

Na většinu z nich, díky jejich svátečnímu vzhledu, využijeme s úspěchem dortovou formu. Pro více strávníků ale můžeme upéct piškot na celý plech. Hlavní bude náplň a jahodová vrstva se želatinou. Zkusíme najít možné zádrhele a poradit ke každé vrstvě zvlášť. Vysvětlíme vám, jak se připravují moučníky s jahodami v želatině.

Piškotový korpus

Do dortové formy připravíme korpus ze 2–3 vajec, nebývá totiž vysoký. Začátečníci možná mohou mít potíže se správnou přípravou piškotového těsta, mohl by jim proto pomoci článek, který najdou pod tímto odstavcem. Pečeme ve formě vyložené papírem na pečení. Upečený korpus vyklopíme a po zchladnutí vrátíme do umyté formy, aby pomohla dalším vrstvám držet tvar.

Krémová náplň

Většinou náplň tvoří krém ze zakysané smetany, smetany ke šlehání, mascarpone, pudinku, jogurtu, tvarohu apod. Jogurtové a tvarohové krémy můžeme ztužit želatinovým ztužovačem, který se připravuje zastudena. Můžeme i kombinovat, např. pudink s tvarohem, šlehačku nebo zakysanou smetanu s mascarpone apod. Přiměřeně osladíme. Na korpus rozetřeme náplň do stejnoměrné vrstvy.

Jahodová vrstva

Jahody vybíráme pěkně vybarvené a pevné, protože budou hlavní ozdobou. Krájíme je na plátky, čtvrtiny, poloviny nebo je ponecháme v celku. Jahody úhledně naskládáme na povrch krémové vrstvy. Můžeme je pro oživení proložit lístky čerstvých bylinek (meduňka, máta). Jahody lze také rozmixovat a použít místo tekutiny do želatiny.

Želatinová vrstva

Konec korunuje dílo, proto si dáme velmi záležet na želatinové vrstvě. Zde záleží na našich zkušenostech. Můžeme jednoduše rozmíchat a uvařit pudinkový prášek v ovocné šťávě místo v mléce. Je to rychlé a po ztuhnutí z něj bude poloprůhledný rosol. Také koupené červené nebo čiré dortové želé vypadá výborně. Připravíme ho podle návodu na sáčku a lijeme vlažné, abychom nerozpustili krém. Zkušenější sáhnou po spolehlivé plátkové želatině. Želatinu necháme dobře namočit a tekutinu k polití můžeme obarvit ovocnou šťávou. Želatinu rozpouštíme v horké tekutině, nesmí se vařit. Počítejte s tím, že želatina déle tuhne, zvláště v horku.

Pro inspiraci nabízíme videorecept na jahodové řezy se smetanou a želatinou.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více